Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karlsruhe als kloppend hart van de aardbeien- en aspergebranche

Fotoreportage ExpoSE 2018

Tholen - De ExpoSE in het Duitse Karlsruhe trok ook dit jaar weer veel publiek uit binnen- en buitenland. Naast de vele Duitse en Nederlandse standhouders waren onder meer Zuid- en Oost-Europa goed vertegenwoordigd op de aardbeien- en aspergebeurs. Dat deze sector momenteel volop in beweging is, bleek wel uit de vele innovaties op het gebied van verpakking, veredeling, maar ook automatisering en productpresentatie. Na een moeilijk seizoen staat de branche meer dan ooit voor belangrijke uitdagingen: het veranderende consumptiegedrag, maar vooral de klimaatverandering vraagt om voortdurende anticipatie in alle lagen van de productieketen.

Klik hier voor de fotoreportage

Nieuwe rassen
In zowel de zachtfruit- als de aspergesector worden geregeld nieuwe rassen op de markt gebracht met uiteenlopend succes. Aardbeientelers in Noordwest-Europa zijn zeer te spreken over de Sonsation, een ras dat relatief veel klasse 1-product en tegelijkertijd weinig uitval garandeert. Veel aandacht was er voor de Limalexia, het allereerste veredelingsras van LimGroup dat officieel werd gepresenteerd en direct op veel interesse van de aanwezige bezoekers kon rekenen.

Ook de aspergeveredelaars zien momenteel kansen met de introductie van nieuwe rassen. Onder meer Ramires en Robbems (Nunhems) worden genoemd als rassen met potentie. Ook zien zowel veredelaars en telers kansen als het gaat om de productie van groene en paarse asperges in Noordwest-Europa. Nu is het zaak om ook de jongere consument voor het product asperge te blijven interesseren. Hier ligt volgens Maurice Deben van Bejo – dat onder meer het paarse ras Erasmus promootte – ook een uitdaging voor de retail. Dit kan onder meer door veel geschild en verpakt product aan te bieden dat makkelijk te bereiden is en van een passende receptuur voorzien is. Ook smaak is van wezenlijk belang, aldus Deben. “De jonge consument heeft een duidelijke voorkeur voor een milde, zoetere asperge met minder bitterstoffen dan het klassieke product.”

Verpakking
Productpresentatie gaat grotendeels gepaard met een passende verpakking en ook daar was op de ExpoSE volop aandacht voor. Het Poolse Sofrupak – vorig jaar winnaar van de innovation award – nam wederom van de gelegenheid gebruik een  nieuwe verpakking te lanceren: dit keer gaat het op kleine kartonschaaltjes afgesloten met het natuurlijke materiaal cellulose. Ook in Duitsland wordt veelvuldig geëxperimenteerd met nieuwe verpakkingen. Zo heeft Baypack sinds een maand een nieuw kartonschaaltje voor zachtfruit in het assortiment opgenomen.

Een andere trend die zowel op groot- als kleinverpakkingen betrekking heeft is het spelen met optiek. Zo zet Polymer in op zogenoemde WoodLock, een kunststof kratten- en displaysysteem met de textuur van hout dat onder meer in biosupermarkten en bij telers die direct afzetten veel ingezet wordt. Solidus Solutions slaagde er op de valreep in om de aspergebox, een kartonnen kleinverpakking in 500 en 1000 gram-versie bijtijds te presenteren. “Met dit concept mikken we in het bijzonder op een- en tweepersoonshuishoudens, een groeiende markt in Duitsland en Nederland”, verduidelijkt Oliver Wendt. “Bovendien is het een makkelijke maar doeltreffende manier om het product iets meer te onderscheiden.”

Klik hier voor de fotoreportage