Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cambodja: Biologische koffieproductie neemt toe

De vraag naar lokaal geproduceerde biologische koffie is de laatste tijd flink toegenomen. Als gevolg is ook de hoeveelheid land waarop koffie wordt geteeld met 50% gegroeid in 2018 en dit komt voornamelijk door de verandering in smaak bij inwoners van Phnom Penh, Cambodja, zo lieten vertegenwoordigers weten.

De grote vraag naar koffie heeft ook een positief op de prijs van het product,” vertelt Seng Se, hoofd van het ministerie van Landbouw. De huidige prijs voor gewone koffie die verkocht wordt bij teeltbedrijven is €2,20 per kilo, in vergelijking met €0,87 in de jaren ervoor.

“Door de grote vraag zal in de regio Mondulkiri de komende jaren steeds meer koffie worden geteeld,” liet Se weten tijdens een mediatour van koffieplantages in de provincie.

Tong Chan Theang, uitvoerend directeur van het Cambodia Center for Study and Development in Agriculture (CEDAC) heeft vorige week 15 journalisten rondgeleid bij de verschillende teeltbedrijven, en benadrukte dat koffie drinken een steeds grotere trend wordt in Phnom Penh.

“Dit biedt veel mogelijkheden voor de biologische koffieproductie, en gezondheid en het milieu worden steeds belangrijker voor koffieliefhebbers, voegde Chan Theang toe.

Op een gebied van 48 hectare in Mondulkiri produceert een groep van 40 telers, die technische ondersteuning krijgen van CEDAC, 22 ton biologische koffie die aan de markt geleverd wordt door Timor, een bedrijf dat zich bezig houdt met contractteelt.

“We kopen van telers en verwerken de producten in onze fabriek voordat we ze naar markten in Phnom Penh verzenden. We hebben nu zowel koffieshops als natuurlijke productmarkten als partners.

“We richten ons op biologische producten, omdat omringende landen koffie produceren door middel van chemische meststoffen. We willen telers helpen door hen te garanderen dat er een markt voor hun producten is. De biologische standaard is dé manier om hen te helpen een duurzame markt te creëren,” zegt Yos Chentha, directeur van Timor. Het project, dat vorig jaar is opgezet, heeft als doel om telers aan te moedigen om koffie te produceren die voldoet aan de biologische standaards, voegde Chan Theang toe.

Ze gaat verder: “Op dit moment werken we met 40 telers in Mondulkiri om technische ondersteuning te bieden zodat telers aan de biologische standaards van CEDAC kunnen voldoen. Om zekerheid aan de markt te bieden willen we telers aanmoedigen om door te gaan met de traditionele koffieteelt en daarnaast ook biologisch te gaan telen.”

Er is geen specifieke data bekend over de koffieconsumptie in Cambodja, maar wat wel zeker is, is dat Cambodja voornamelijk koffiebonen importeert uit Vietnam en Laos.

Naast Mondulkiri werkt CEDAC ook samen met groente- en fruittelers in Kampong Speu en Koh Kong, op basis van hetzelfde biologische teeltmodel.

Bron: Khmer Times (Chea Vannak)

Publicatiedatum: