Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijkers creëren nieuwe mogelijkheden voor directe verkopers en gastronomen

Nieuw systeem maakt het drogen van kruiden met aromabehoud mogelijk

Gedroogd fruit en gedroogde kruiden verliezen tijdens het drogen een groot deel van hun inhoudsstoffen. Twee innovatieve ondernemers uit Oostenrijk hebben zichzelf zes jaar geleden voor de uitdaging gesteld om een methode te ontwikkelen waarbij de verse producten met behoud van aroma en op natuurlijke wijze gedroogd kunnen worden. Na talrijke pogingen werd het moderne systeem dit jaar succesvol gelanceerd onder de naam Herb.ert.

Innovatief en met aromabehoud
De naam Herb.Ert is een samenstelling van het Engelse woord herb (kruid) en ERT, dat wijst op de energieterugwinningstechniek.    De uiteindelijke installatie ziet eruit als een koelkast en combineert hygiëne, techniek en gebruiksvriendelijkheid, zegt Eduard Paschinger. Herb.ERT heeft de zogenaamde condensatietechniek - die zich al lang heeft bewezen binnen de industriële droging - overgenomen, aangepast en verder ontwikkeld. Bovendien droogt het apparaat volgens het principe van de cyclussturing, zodat drogingsstress c.q overdroging voorkomen wordt en de waardevolle voedingsstoffen behouden blijven.

Door de combinatie van cyclussturing (relaxdroging) – regulatievrije bediening en luchtdistributietechnologie met levensmiddel-hygiënecoating is het de twee Oostenrijkers gelukt om een technische noviteit op de markt te brengen die tot nu toe nog niet bestond. Bovendien creëert de methode nieuwe mogelijkheden voor directe verkopers en gastronomen om hun producten ter plaatse verder te verwerken en als premiumproducten te verkopen. Eduard: „De unieke productkwaliteit biedt de directe verkoper een onderscheidend kenmerk en vergroot duidelijk de haalbare toegevoegde waarde van zijn landbouwproducten.''

De twee ondernemers: Eduard Paschinger en Bernhard Kastner (rechts)

Feedback tot nu toe
Het Herb.ERT-systeem wordt al op verschillende plaatsen in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland succesvol ingezet. Er bevindt zich momenteel eveneens al een testinstallatie op de Filipijnen. Hoewel Herb.ERT voornamelijk voor de verwerking van kruiden en fruit gemaakt is, zouden er ook eetbare bloemen, paddenstoelen en allerlei soorten groenten mee gedroogd kunnen worden.

De feedback tot nu toe is bijzonder lovend: degenen die Herb.ERT reeds in gebruik hebben genomen, zijn voornamelijk overtuigd door het geringe plaats- en energieverbruik - ca. 2 euro bij 24 uur continu gebruik - en de korte droogtijden. In het kader daarvan is er volgens Eduard een wereld te winnen: „Overal waar kruiden groeien en er directe verkopers uit de landbouwsector zijn die hun eigen producten willen verwerken om daarmee een hogere toegevoegde waarde te genereren, zou Herb.ERT theoretisch ingezet kunnen worden.''

Verdere informatie:
Herb.ERT
Eduard Paschinger & Bernhard Kastner
Dr. Franz Wilhelm Str. 2
A-3500 Krems/Donau
+43 (0) 650 4711100
office@herb-ert.at 
www.herb-ert.at 

Publicatiedatum: