Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Red Ape Arenga Forest Sugar redt regenwoud en orang-oetans via handel van bosproducten

De Wageningse sociale onderneming Amigos International Trade B.V. heeft samen met Stichting Masarang in Indonesië een product ontwikkeld waardoor bossen kunnen worden gered en zelfs worden aangeplant. Red Ape Arenga Forest Sugar zit in suikerzakjes die al in veel bio-winkels en vanaf medio november 2018 ook bij Jumbo verkrijgbaar zijn. De suiker is gemaakt uit het sap van de Arenga-palm, die enkel in gemengd bos gedijt. De bufferzones van dit productiebos beschermen dieper bos: het leefgebied van de orang-oetan.

De inkomsten uit deze bijzondere biologische suiker is bij boeren de laatste jaren een interessant alternatief geworden voor de oliepalm, die met haar monocultuur verantwoordelijk is voor het rappe verdwijnen van de biodiversiteit op Borneo en in andere gebieden. De boeren tappen nu de palmen in het bos, bijvoorbeeld rondom het Sarangebergte in West-Kalimantan, waar gerehabiliteerde orang-oetans worden uitgezet door het Sintang Orangutan Center, waar o.a. het tv-programma Klokhuis twee afleveringen aan besteedde.



Ondertussen leidt bosbouwkundig ingenieur, microbioloog, sociaal ondernemer en milieuactivist dr. ir. Willie Smits, oprichter van Stichting Masarang, een project van 600.000 hectare grond in Oost-Kalimantan dat herbebost wordt. Ook hier is de Arenga-suikerpalm de economische voortrekker voor de nieuwe gemengde bossen die de huidige compleet verwoeste landmassa’s (door de houtpulpindustrie) moeten vervangen.

Amigos International heeft ook Red Ape Arenga Forest Chocolate ontwikkeld, samen met de sociale ondernemers Chocolate Makers in Amsterdam, bekend van hun Gorillabar en de Tres Hombres-reep (CO2-neutraal transport). Uiteraard gezoet met de Arenga-palmsuiker is de Red Ape-chocoladereep gemaakt met cacao uit het Virunga National Park in Congo, ter bescherming van een andere mensaap: de berggorilla. Andere bosproducten die op de agenda staan voor Red Ape zijn pannenkoekenstroop, diksap, kokosolie en chocoladepasta.

Red Ape-producten hebben dus een groot aantal voordelen: 

  1. Regenwoudbescherming en herbebossing
  2. Bescherming van orang-oetans en (in het geval van de chocolade) berggorilla’s
  3. CO2-neutrale productie
  4. Eerlijke werkomstandigheden
  5. Biologisch, 100% natuurlijk en zonder kunstmatige toevoegingen
  6. Lage glycemische index, dus een goed alternatief voor geraffineerde suiker, en rijk aan mineralen (K, Fe, Cu)

Voor meer informatie:
www.red-ape.com 
www.amigos-international.com 
www.masarang.nl 
www.ted.com/talks/willie_smits_restores_a_rainforest 

Publicatiedatum: