Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Actieplan Bedreigde Akkerflora

Biodivers en bureau Natuurbalans werken in het Actieplan Bedreigde Akkerflora samen voor de oogst van de bedreigde akkerflora soorten. Biodivers is gespecialiseerd in het oogsten en schonen van zaadmengsels uit natuurlijke gebieden. Bureau Natuurbalans zorgt voor geschikte oogstlocaties, monitoring en begeleiding beheer. De resultaten worden getoond tijdens de expositie van Levend Archief bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Actieplan Bedreigde Akkerflora
De akkerflora behoort tot een van de meest bedreigde vegetatietypen in Nederland. Circa 70 karakteristieke akkersoorten zijn bedreigd. Veel soorten komen in Nederland nog maar op één of enkele plekken voor. De afgelopen decennia is het nog steeds nauwelijks iets veranderd aan deze situatie. In 2011 is door bureau Natuurbalans het initiatief genomen actief hier iets aan te gaan doen.

Opbouwen van kennis
In 2011 kon met steun van de provincie Brabant een project gestart worden om deze situatie te verbeteren. Er is een consortium gevormd met het Louis Bolk Instituut, B-WARE en Science4Nature om inzicht te krijgen in respectievelijk de beheeraspecten, de bodemsamenstelling en de genetische aspecten van de bedreigde akkerflora. Omdat hieruit bleek dat het in Nederland ontbrak aan goede zaadbronnen, is meteen gestart met het verzamelen van zaad van de nog resterende populaties bedreigde soorten. Ook is een kweekprogramma opgezet om dit zaad te vermeerderen.

Pleegakkers
Inmiddels zijn in Zuid-Nederland ca 100 pleegakkers aangelegd die drie jaar lang zijn begeleid en gevolgd. In totaal zijn ruim 40 soorten geherintroduceerd.

Het concept pleegakkers is inmiddels, dankzij de in Brabant opgedane kennis en ervaring, zo’n succes geworden dat diverse nieuwe projecten konden worden gestart in Limburg, Utrecht en Gelderland om pleegakkers aan te leggen.

Levend Archief
Ter gelegenheid van het 95 jarig bestaan van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de week van de Biologie is onder auspiciën van de stichting  Levend Archief een tentoonstelling van verschillende organisaties te zien die hun initiatieven voor behoud van zeldzame planten tonen. Van 6 t/m 15 oktober laat Levend Archief zien hoe verschillende partijen zich gezamenlijk inzetten voor de Nederlandse natuur. Naast de expositie zijn er ook excursies en een themawandeling over het park. De samenwerking van Biodivers en bureau Natuurbalans is te zien in de proeftuin van de Radboud Universiteit.

Voor meer informatie:
www.natuurbalans.nl 
www.biodivers.nl 

Publicatiedatum: