Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische landbouw kan Europeanen in 2050 van voedsel voorzien

De Europese landbouw kan stapsgewijs het gebruik van traditionele gewasbeschermingsmiddelen beperken en de impact daarvan op het milieu en de biodiversiteit verminderen, terwijl  tegelijkertijd de voedselveiligheid voor miljoenen Europeanen gegarandeerd wordt. Dat stellen twee experts op dit gebied in een rapport van EURACTIV, partner van EFE.

Volgens de uitleg van Pierre-Marie Aubert en Xavier Poux tijdens een conferentie in Parijs op 13 september, AgroParisTech, is het mogelijk om dit evenwicht te bereiken.

De twee onderzoekers presenteerden een raming voor tien jaar waaraan ze de naam Tyfa gegeven hadden: Ten years for Agroecology in Europe (tien jaar biologische landbouw in Europa).

De vraag die ze stellen is hoe Europa van voedsel voorzien moet worden met behoud van milieu en klimaat en met het oog op de achteruitgang in de opbrengsten die waargenomen wordt in de biologische landbouw.

Beperken van de invloed op het klimaat zonder opbrengsten te verminderen

"Het huidige debat over de toekomst van de landbouw is vastgelopen vanwege de onmogelijkheid om de toename van de landbouwopbrengsten te combineren met het beperken van de gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit", stelt Pierre-Marie Aubert.

"Om deze schijnbare tegenstelling te boven te komen, hebben we ervoor gekozen de vraag om te draaien. Daarom vragen we ons af wat er nodig is voor een gezonde en duurzame voeding voor de Europeanen en wat de landbouwmodellen zijn om dat te kunnen bereiken".

Daarom richt het begin van het rapport zich op de gevolgen voor de gezondheid van het huidige voedingspatroon van Europeanen. "Ondanks dat we veel leveren, eten we teveel in Europa en zijn onze voedingspatronen niet in evenwicht als we ze vergelijken met de aanbevelingen van de EFSA en de WHO", vervolgt de tekst.

Een nieuw evenwicht voor het eetpatroon van de Europeanen: meer groenten en fruit

Het begint met het opnieuw aanbrengen van een evenwicht in het eetpatroon van Europeanen: meer granen, groenten, fruit en eiwithoudende gewassen en minder vlees, eieren en melkproducten.

"Van daaruit toont ons onderzoek aan dat een Europa met een biologische landbouw in staat is om in 2050 de Europeanen van voedsel te voorzien, de uitstoot van gassen met broeikaseffect met 40 % te beperken en de biodiversiteit te herstellen", legt Aubert uit.

Dat betekent het stapsgewijs terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere landbouwproductiemiddelen, en het adopteren van methoden voor biologische landbouw. Het gaat dan bijvoorbeeld om gewasrotatie, het gebruik van natuurlijke mest om het land te bemesten, naast het aanleggen van biologische infrastructuren, waaronder heggen, vijvers, bomen of lage omheiningen.

Daling van de opbrengsten tussen de 10 en 50 %

Volgens de studie zal dit scenario zorgen voor een vermindering van de productie van tussen de 10 en 50 %, afhankelijk van het type gewas.

"Ja, dat betekent minder winst voor telers, maar deze verliezen kunnen worden gecompenseerd door het geld dat bespaard wordt doordat er geen landbouwproductiemiddelen gekocht hoeven te worden", aldus Aubert.

De Franse expert benadrukt dat het in dit 'agro-ecologische' scenario niet alleen mogelijk is om de Europese consumenten van voedsel te voorzien, maar dat ook de exportcapaciteit voor granen, melkproducten en wijn behouden blijft. Ook zal het de Europese afhankelijkheid van de import van landbouwproducten sterk verminderen.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: