Bio-varkens nog niet op stal

De Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) roept biologische varkenshouders op om hun weiden waar varkens buiten lopen, extra te beveiligen en af te schermen. Vooralsnog komt er geen oproep om de varkens allemaal naar binnen te doen.


Dat zegt VBV-voorzitter Jeroen Neimeijer in een reactie op de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij twee wilde zwijnen in de Belgische Ardennen. „Wij roepen onze varkenshouders op om een dubbele afrastering te maken in de wei met 2-3 meter ertussen wat fungeert als een soort sluis.” Op deze manier moet worden voorkomen dat de varkens in contact komen met wilde zwijnen die drager kunnen zijn van het virus, besmet voedsel of met menselijk contact.

De schrik zit er goed in bij de varkenshouders in Nederland sinds de Afrikaanse varkenspest vrijwel ‘om de hoek’ is. Het virus, waarvoor geen vaccin bestaat, is zeer besmettelijk voor varkens. Varkenshouders zijn bang dat het virus via kruisbesmetting in de bedrijven terecht komt. Dit zou een groot drama betekenen voor de dieren en de boeren. De VBV wil niet overgaan tot een verplichte ophokplicht. „Dit hebben wij ook gecommuniceerd met de Producenten Organisatie Varkenshouderij waarmee wij in nauw contact staan”, zegt Neimeijer. „Wij staan niet achter ophokken en bovendien zijn de stallen van biologische varkenshouders daar niet op ingericht.”


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018