Overleg gestart over strategische aanpak vogelgriep

Landelijke ophokplicht vogelgriep ingetrokken

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft met ingang van vrijdag 13 april de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht ingetrokken. Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn. De ophokplicht is ruim drie maanden van kracht geweest.

Wel hygiënevoorschriften

Eerder was al voor 6 van de 20 regio's de ophok- en afschermplicht ingetrokken. Vanaf vrijdag 13 april geldt er ook geen ophokplicht meer voor de andere regio's. De specifieke hygiënevoorschriften om stal en erf te mogen betreden blijven wel gelden. Op 9 januari heeft minister Schouten al enkele landelijke maatregelen versoepeld bijvoorbeeld door de verplichting van 1-op-1 vervoer van pluimvee tussen commerciële pluimveebedrijven in te trekken. De landelijke maatregelen werden op 8 december 2017 ingesteld om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op een besmetting bij pluimveebedrijven te minimaliseren.

Vervoersverbod Kamperveen ingetrokken

De meest recente uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 13 maart bij een pluimveebedrijf in Kamperveen (gemeente Kampen). Het vervoersverbod dat destijds rond dit bedrijf werd ingesteld wordt met ingang van 13 april ingetrokken. Er gelden dan geen beperkingen meer voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Overleg strategische aanpak vogelgriep van start

Pluimveeweb meldt dat de pluimveesector, het Ministerie van LNV en de Dierenbescherming een overleg zijn gestart over de aanhoudende dreiging van vogelgriep. Deze organisaties zullen in een serie bijeenkomsten (met hulp van externe deskundigen) de diverse aspecten van de dreiging van vogelgriep uitdiepen en aangeven welke acties op korte en lange termijn ingezet kunnen worden om die dreiging te verminderen. Hier moet een plan van aanpak uit komen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018