Oeko-Tex introduceert GGO-test voor bio-katoen

De populariteit van biologisch katoen is de laatste jaren flink gestegen. Consumenten zijn steeds bezorgder over het milieu en over schadelijke stoffen in de producten die ze kopen. Hoewel consumenten bereid zijn om meer te betalen voor biologische voeding en textiel, verwachten ze wel dat de biologische producten die ze kopen eerlijk en traceerbaar zijn. 

Oeko-Tex biedt daarom een nieuwe test aan waarmee bedrijven hun biologische katoen kunnen testen op GGO's (genetisch gemodificeerde organismen), zodat deze producten voldoen aan de oorspronkelijke definitie van biologisch."In onze studie The Key to Confidence hebben we geleerd dat consumenten die milieuvriendelijke kleding en textiel kopen vaak de productclaims controleren", vertelt Georg Dieners, algemeen secretaris bij Oeko-Tex. "De nieuwe GGO-test geeft fabrikanten en marketeers het vertrouwen dat hun katoenen producten voldoen aan de wetgeving en aan de verwachtingen van consumenten."70% van het katoen wereldwijd wordt heden ten dagen genetisch aangepast. Sommige soorten katoen worden bijvoorbeeld zo aangepast dat ze bestand zijn tegen onkruidverdelger en andere worden behandeld met chemische middelen om plagen als de katoenkever tegen te gaan. 

Om te kwalificeren als biologisch moet het katoen voldoen aan een lange lijst van criteria rond de cultivatie, verwerking en afscheiding van het katoen. Een grote vereiste is dat de katoenplanten niet genetisch aangepast zijn. 

De nieuwe GGO-test van Oeko-Tex biedt een gemakkelijke manier om biologisch katoen te testen op genetisch gemodificeerde organismen. Producenten van bio-katoen die een Standard 100 certificering willen zijn verplicht om een GGO-test te ondergaan. Voor andere producten is de test optioneel. Op dit moment is de technologie alleen beschikbaar voor katoen.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018