Sander Bernaerts, Naturim:

"Werking uienolie op wortelvlieg opnieuw vastgesteld"

In 2017 zijn er in Frankrijk twee onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd met Psila Protect (korrels geïmpregneerd met uienolie). In beide gevallen zijn de resultaten op wortelvlieg positief, zo geeft Sander Bernaerts van Naturim aan.

Één onderzoek is uitgevoerd door Sileban Normandie (proefstation voor groententeelt Normandië). In dit onderzoek werden 3 strategieën vergeleken: Volledig chemisch, insectengaas en Psila Protect. In het object met Psila Protect (waarbij toch 1 keer chemisch werd ingegrepen) was uiteindelijk beduidend minder schade door wortelvlieg dan in het object met enkel chemische middelen. De schade van wortelvlieg in de objecten met Psila Protect was op een vergelijkbaar laag niveau dan onder het insectengaas.Voor het tweede jaar voerde ook Agribiovar (vereniging van biologische producenten) een test uit met Psila Protect. In dit onderzoek werd slechts één ras in het object met uienkorrels aangetast (1,25% schade). In het object zonder Psila protect was de schade gemiddeld 7% over alle rassen. Uit dit onderzoek bleek een duidelijke rasgevoeligheid voor wortelvlieg.

Psila Protect:
  1. Nieuw geurdispensers zijn eenvoudiger te vullen, goed afsluitbaar en goed zichtbaar;
  2. Psila Protect staat op de inputlijst.

Links naar het onderzoek:
Onderzoek Sileban Normandië.
Onderzoek Agribiovar (vertaald naar Nederlands).

Voor meer informatie: sander@naturim.nl, 06 81086041

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Opname van geurkorrels op basis van uienolie van het merk Psila Protect in Skal''s Biologische Inputlijst (na beoordeling door ''t Zwitzerse FiBL) betekent NIET dat het merk (de productnaam) is ''toegestaan'' om in Nederland aan te bieden en te gebruiken. De gewasbeschermingsregelgeving (de Wgb''07) laat wat dit betreft NIETS aan duidelijkheid te wensen over: het aanbevelen van een bestrijdende ''werking'' (deugdelijkheid onder landbouwkundige omstandigheden) is ''verboden'' zonder een registratie bij ''t Ctgb. Vanwege een door de regering opgelegde taak dient de NVWA ook hier toezicht op te houden om de volgende ''affaire'' te vermijden.
theo.grent@virginmedia.com, Glasgow - 2018/04/09 15:13:38.000© BioJournaal.nl 2018