Biologische exportmarkt India groeit, maar certificering blijft probleem

Hoewel de agrarische export van India in het algeheel gezien sinds 2015-16 gestagneerd is, is er één segment binnen deze markt die in deze tijd enorm gegroeid is.

De export van biologische voeding is in India tussen 2015-16 en 2016-17 met bijna 25% gestegen van €246,3 miljoen naar €308,9 miljoen, terwijl de algemene agrarische export van het land met minder dan 1% gegroeid is. Hoewel de biologische export slechts een klein deel uitmaakt van de algehele export (minder dan 3%), heeft de export van biologische voeding de laatste jaren een consistente groei doorgemaakt. In het laatste decennium is de export van biologische voeding zelfs gegroeid van €62,3 miljoen naar €308,9 miljoen.


Bijna de helft van deze export bestaat uit zaden van sojabonen en ruwe katoen. Het overige percentage bestaat uit kruiden, thee, ontbijtgranen en gierst. De belangrijkste bestemmingen voor deze producten zijn de VS, de EU en Canada," zegt Pankaj Agarwal, medeoprichter van Just Organik, een biologisch bedrijf in de Indiase stad Gurgaon. Hij zegt dat om de Indiase biologische sector te laten groeien er een juiste synergie moet zijn tussen de verschillende verenigingen en agentschappen, die de biologische producten in India en het buitenland promoten. 

De certificering door de verschillende instanties blijft hierbij een groot probleem voor de sector. Onlangs heeft de Indiase voedselveiligheidsautoriteit (FSSAI) in een verklaring gezegd dat producten, die niet door de instantie gecertificeerd zijn en geen biologisch label hebben, niet verkocht mogen worden. Biologische voeding, die geproduceerd is door kleine teeltbedrijven en sommige producten die een eigen certificering hebben, vallen niet onder deze regelgeving. Activisten noemen de mededeling een achteruitgang voor de sector en zeggen dat het de groei van de biologische markt in het land bemoeilijkt. En dit geldt niet alleen voor de verkoop binnen het land. Ook binnen de export moeten handelaren en spelers binnen de industrie rekening houden met verschillende autoriteiten en regelgevingen, wat het gehele proces compliceert en voor bijkomende kosten zorgt.

"Hoewel de export van biologische producten de laatste jaren toeneemt, net als het aantal spelers op deze markt, wordt het potentieel van de markt geremd door de het grote aantal regels waar rekening mee moet worden gehouden. Zo erkent APEDA (Agricultural and Processed Food Products ExportDevelopment Authority) bijvoorbeeld geen eigen certificeringen van groepen telers, terwijl het ministerie van Landbouw wel subsidie voor deze producten biedt," zegt Arpita Mukherjee, een professor in de Indiase Raad voor Onderzoek naar Internationale Economische Relaties (ICRIER). Het gevolg hiervan is dat een grote hoeveelheid van de biologische voeding die met overheidssubsidie wordt geteeld, niet wordt geëxporteerd. 

"De database voor Indiase biologische producten is niet goed en traceerbaarheid, wat heel belangrijk is voor een toename in export, blijft onvoldoende. Een certificering door een derde partij, zoals APEDA wil, is echter erg duur," voegt Mukherjee toe. Het resultaat is dat India veel kansen misloopt op de biologische exportmarkt. Agarwal van 'Just Organik' vindt dan ook dat deze problemen eerst aangepakt moeten worden als India zijn positie op de internationale biologische markt wil verbeteren. 
 
Bron: Business Standard (Sanjeeb Mukherjee) 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018