"Ik mag wél met krachtvoer fosfaat naar Nederland slepen..."

BD-boer Bram Borst vreest volgende fosfaatboete

Melkveehouder Bram Borst van BD-bedrijf De Buitenplaats geeft in een reportage van De Monitor (het onderzoeksjournalistieke platform van de KRO-NCRV) uitleg over het fosfaatprobleem. Net als vele collega's moet hij koeien wegdoen vanwege het fosfaatoverschot. Bram legt in de onderstaande video uit dat de koeien niet het probleem zijn. "Mijn koeien produceren helemaal geen fosfaat. Onze koeien eten alleen gras van ons eigen land. Dus het fosfaat gaat vanaf mijn land naar de koeien en vanaf de koeien weer naar het land." Dankzij deze kringloop maakt het voor Bram niet uit of hij nou 25 of 35 koeien melkt.

"We hebben vier koeien niet weggedaan die wel weg moesten." Daarvoor heeft hij een boete van 8000 euro gekregen. "En ik ben bang dat ik straks weer een boete krijg." Dat is heel veel geld voor de boer. "Daarom denken we dat we toch maar koeien weg gaan doen, want we kunnen dat niet betalen."

Presentatrice Marijn Frank noemt het een schrijnend verhaal. "Ik snap niet dat niemand vatbaar is voor het argument dat jij een ander soort bedrijf hebt waardoor dit fosfaatprobleem hier geen probleem is en jij toch je dieren af moet maken." Het is nog wat schrijnender, geeft Bram aan. Als hij nog meer koeien weg moet doen, houdt hij onvoldoende melk over om zuivel te maken voor zijn klanten. Bram moet of nee verkopen of besluiten om toch krachtvoer te gaan geven. Dan zouden de koeien een stuk meer melk geven, maar zou hij wél bijdragen aan het fosfaatprobleem. "Dan sleep ik wel fosfaat naar Nederland toe, maar dat mag wel." Dat is dus echt de omgekeerde wereld, concludeert de presentatrice.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Dag Bram het is zo krom als het maar kan nog erger is het dat de veevoeder industrie en campina het niet willen zien = eigen belang probreer het bij Radar of Kassa te krijgen want het is echt absurd dit moet meer in de openbaarheid komen Jan vd worp
Jan vd Worp, Schalkwijk - 2018/03/28 17:26:38.000© BioJournaal.nl 2018