"Waar alles bepaald wordt door de terroir en de seizoenen"

Biologische notenoliën en kastanjeproducten uit de Périgord

Met PuurPérigord wil Mira van Wolfswinkel de bijzondere verhalen van bio-producten uit de Périgord delen. Ze verhandelt onder meer biologische notenoliën en biologische kastanjeproducten. Mira: "Deze producten horen thuis in 'La cuisine Périgourdine', waar alles bepaald wordt door de terroir en de seizoenen. In de zomeravonden kun je deze producten proeven in diverse dorpen op de 'Marché des Producteurs de Pays'." De producten zijn bij PuurPérgigord verkrijgbaar voor zowel particulieren, horeca als groothandel. Mira werkt samen met twee producenten: Domaine de Rapatel en Moulin de la Gaumerie. Hieronder meer informatie over deze bedrijven.

Domaine de Rapatel
Domaine de Rapatel is een kleinschalig familiebedrijf van Serge en Camille Vigouroux, met een vijftigtal hectare, waarvan 6,5 kastanjeboomgaarden. Bij domaine Rapatel kom je alles te weten over de 'broodboom', het enten van de boom, onderhouden van de boomgaard, van het oogsten van de vruchten tot de productie van het meel. De gehele productie is ambachtelijk zonder kleur- en conserveringsstoffen, 100% glutenvrij, wat een landelijke smaak geeft aan een dessert.De oogst van de kastanjes begint eind september en kan tot begin november duren. De vruchten worden geraapt met een net of met een machine. De mooiste vruchten worden met de hand geraapt zodra ze rijp zijn en vallen op het gras. De kastanjes worden gewassen, gesorteerd, gedroogd in een kastanje-droogkast om 'châtaignons' te worden, net zo hard als kleine steentjes. In de molen van Serge maken twee granieten molenstenen van ongeveer 850 kilogram een geurend meel.Camille bedenkt en creëert de mooie recepten gemaakt van de kastanjes. De recepten zijn verkrijgbaar bij PuurPérigord. Serge en Camille geven rondleidingen, presentaties en proeverijen op hun Domaine Rapatel.
 
Moulin de la Gaumerie
Moulin de la Gaumerie van Franck Monsallier is een klein familiebedrijf met een eigen walnotengaard. Bij het proces van het persen om olie te verkrijgen komt veel handwerk te pas. De Corne, Marloot, Grand-Jean en Franquette zijn de vier notensoorten.De oogst start in de herfst. De olie wordt vervaardigd met behulp van een authentieke granietmolen, waarvan de pers door Franck Monsallier zelf ontworpen is, waardoor de olie koud geperst wordt: olie met een bijzondere kwaliteit en smaak. Vijf tot zes kilo walnoten levert 1 liter extra vierge walnotenolie op. De notenoliën worden ook wel 'Le goût innoubliable des saveurs d'enfance' genoemd.Voor meer informatie:

Mira van Wolfswinkel
PuurPérigord
0332 773794
puurperigord@gmail.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018