'Code rood' voor wilde bijen

Roep om totaalverbod neonicotinoïden

Het is code 'rood' voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75% zijn afgenomen. Naast het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid voor insecten spelen het gebruik van herbiciden en insecticiden in de landbouw hierin een cruciale rol.

Op 21 maart stemt de EU over een totaalverbod op de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam in buitenteelten. Elf landen stemmen voor een verbod. De grote vraag is: hoe gaat Nederland stemmen? Recent benoemden de VN het gebruik van pesticiden als een schending van het mensenrecht op gezondheid. Elf landen, waaronder Engeland en Frankrijk spreken zich nu al uit voor een totaalverbod op deze neonicotinoïden. Op basis van het recente inzicht over de enorme afname van insecten heeft Engeland zijn standpunt herzien. Er is dus alle reden voor Nederland om hetzelfde te doen.

Een totaalverbod zou volgens de initiatiefnemers een gigantische stap naar een gezonde, schone landbouw en een vitale natuur betekenen. Prominente Nederlanders waaronder Jan Terlouw, professor Hans de Kroon RU, professor Frank Berendse WUR en professor Louise Vet NIOO-KNAW, hebben hun naam verbonden aan een stem voor een schonere landbouw zonder neonicotinoïden. De petitie is 25 februari online gegaan. De resultaten worden op 14 maart aangeboden aan minister Carola Schouten.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


fyi
Het insect op het plaatje is een zweefvlieg en geen wilde bij.
margot verstegen, utrecht - 2018/02/26 14:41:59.000© BioJournaal.nl 2018