"Patrick Gerritsen, Bio4Pack: "Drielaagse variant niet eerder vertoond"

Eerste composteerbare koffieverpakking Peeze rolt van de band

Tholen – Vanochtend is de nieuwe composteerbare koffieverpakking van Peeze voor het eerst van de band gerold. "Een wereldprimeur", zegt Patrick Gerritsen van Bio4Pack. "Een unicum in de koffiewereld, deze drielaagse combinatie is nog niet eerder vertoond." Voor de koffiebranderij is deze ontwikkeling een enorme stap in het realiseren van hun eigen circulaire droom. Deze nieuwe verpakking is een vervolg op de biobased verpakking die Peeze in 2016 introduceerde.


De nieuwe composteerbare verpakking kan na gebruik gewoon bij het gft-afval. Daardoor is de milieu-impact vele malen kleiner. De verpakking is opgemaakt uit drie lagen: een bedrukte buitenlaag, een barrièrelaag en een seallaag. Hiervoor is gebruikgemaakt van Europese suikerbieten en cellulose. Ook het overdrukventiel en de inkten zijn gemaakt van volledig composteerbaar materiaal.

Het zijn deze drie lagen die de verpakking uniek in zijn soort maakt. "Twee lagen is gebruikelijk, maar dan is de barrièrefunctie minder groot", aldus Patrick. "De triplex laminaten hebben dezelfde eigenschappen als een conventionele folie, maar dan volledig composteerbaar én met optimaal behoud van barrière."

De verpakking is het resultaat van acht jaar onderzoek met alle partijen in de keten. Patrick: "Het is prachtig om betrokken te zijn geweest bij deze zeer bijzondere verpakking, waarbij elk detail nauwkeurig is besproken én ontwikkeld. Het resultaat is iets om heel erg trots op te zijn." Hij ziet ook toepassingen voor andere droge kruidenierswaren. 

Voor meer informatie: www.bio4pack.com

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Mooi initiatief, maar......
Dit material voldoet netjes aan de normen voor bio-degradable. Dit betekent dat ze composteren onder aerobe omstandigheden binnen een tijdsbestek van 6-12 weken.
Helaas zit dit eerder in de buurt van de 12 weken dan in de buurt van de 6...
In de praktijk betekent dit (helaas) dat dit material helemaal niet gecomposteerd is. De Nederlandse composteringslijnen gebruiken meestal maximaal 8 weken verblijftijd van het materiaal. Dit betekent dat de compost na 8 weken door een zeef gaat. Alles wat niet door de zeef komt wordt als afval beschouwd en gaat alsnog naar verbranding (met energiewinning). Deze zakken eindigen dus als bio-brandstof. Op zich prima, maar laten we hier vooral eerlijk over communiceren.
Vincent, Zelhem - 2018/01/29 13:39:23.000© BioJournaal.nl 2019