Tholen – Na ruim zestig jaar komt er mogelijk een einde aan een stuk bakkersgeschiedenis in Jubbega. Bakkerij Bolhuis, al sinds 1997 volledig biologisch en SKAL-gecertificeerd, zoekt een opvolger die het familiebedrijf wil voortzetten. "We kunnen het fysiek niet meer volhouden, maar we willen het niet zomaar laten stoppen. Er moet iemand komen die de bakkerij met dezelfde overtuiging voortzet", zegt Berend Bolhuis.
© Bakkerij Bolhuis
De bakkerij aan de Jelle van Damweg kent een lange geschiedenis. Het pand werd in 1930 gebouwd en kent sindsdien onafgebroken een bakkerij. "In 1963 heeft mijn familie het overgenomen en sindsdien is het in onze handen gebleven. We zijn inmiddels de vierde generatie bakkers", vertelt Berend. Samen met zijn vrouw, zus en zwager runt hij de onderneming, die bestaat uit een winkel, een volledig ingerichte bakkerij en een verkoopwagen die wekelijks vier markten aandoet.
Van pionierswerk tot gevestigde naam
De omschakeling naar biologisch eind jaren negentig was volgens Berend een sprong in het diepe. "We kwamen in contact met iemand van de Stichting Biologische Landbouw Friesland. Die zocht bakkers die iets wilden doen met biologische granen. In diezelfde tijd hadden wij drie jonge kinderen, waarvan er twee allergisch waren voor suiker en kleurstof. Dat was het moment dat alles samenkwam. Er was behoefte aan eerlijk brood, zonder troep."
De keuze bleek bepalend voor de toekomst van de bakkerij. "In die tijd dachten mensen dat we gek waren geworden. Biologisch was iets voor idealisten, niet voor bakkers. Wij besloten: dan doen we het anders."
De eerste jaren waren zwaar, maar inmiddels heeft Bakkerij Bolhuis een vaste klantenkring opgebouwd. De winkel is vijf dagen per week open en de verkoopwagen is wekelijks te vinden op de markten in Dokkum, Drachten, Leeuwarden en Vledder. "We hebben een trouwe klantenbasis van ongeveer duizend mensen per week. Er zijn gezinnen die al decennialang bij ons komen. Voor veel mensen hoort ons brood gewoon bij hun weekritme."
© Bakkerij Bolhuis
Gezondheid speelt mee
De zoektocht naar een opvolger is ingegeven door persoonlijke omstandigheden. "We zijn al vijf jaar aan het zoeken, maar nu dringt de tijd echt. Mijn zus wordt binnenkort geopereerd aan haar schouder en ligt er zeker een jaar uit. Mijn vrouw kampt met knie- en heupproblemen en mijn zwager heeft rugklachten. Zelf heb ik twee nieuwe heupen en de energie is gewoon niet meer wat het was. We willen nog wel meewerken en begeleiden, maar niet meer op volle kracht."
De bakkerij staat sinds kort ook op Funda in Business, inclusief woonhuis en inventaris. "Het is letterlijk een bedrijf waar je zó in kunt stappen. Alles is vernieuwd: ovens, machines, winkelinrichting. We hebben de afgelopen jaren juist geïnvesteerd, met het idee dat iemand anders het zou kunnen overnemen."
Begeleiding voor een nieuwe generatie
Berend benadrukt dat hij de overnamekandidaat niet zomaar aan zijn lot wil overlaten. "Wie dit bedrijf voortzet, hoeft niet vanaf nul te beginnen. Ik ben bereid om een paar jaar mee te draaien en mijn kennis en recepten over te dragen. Dat vind ik ook belangrijk. Brood bakken is gevoel. Je moet het deeg kunnen lezen. Dat kun je niet uit een boek leren."
De onderneming biedt volgens hem voldoende basis voor een nieuw begin. "We kunnen er met twee gezinnen en twee man personeel goed van leven. De afzet ligt er, de markten lopen, de winkel draait. Het is een gespreid bedje. Maar iemand moet het willen oppakken."
© Bakkerij Bolhuis
Biologisch als overtuiging
Wat Berend betreft, is een biologische overtuiging een voorwaarde voor wie de bakkerij overneemt. "Je moet in bio geloven. Niet omdat het een trend is, maar omdat je het écht wilt. Wij doen dit al 27 jaar met overtuiging. We zijn begonnen toen niemand er brood in zag – letterlijk. Die mentaliteit heb je nodig."
De bakkerij heeft in de loop der jaren een sterke positie opgebouwd als enige biologische bakker in de regio. "In Jubbega zelf zit geen andere bakker meer. Als wij stoppen, valt er hier echt iets weg. Klanten vragen al: 'Wat moeten we zonder jullie?' Dat raakt je. Je wilt niet dat al dat werk en al die relaties verloren gaan."
Toekomstmogelijkheden
Voor wie de stap wil zetten, liggen er volgens Berend verschillende opties. "Het kan een individu zijn, een stel, maar ook een kleine gemeenschap die samen wil wonen en werken. Het pand is groot, met vijf slaapkamers en een zolder. Je kunt er meerdere gezinnen huisvesten. Er is ruimte om te wonen, te bakken en te verkopen – alles onder één dak."
Hoewel de toekomst onzeker is, hoopt Berend vooral dat zijn levenswerk doorgaat. "We zijn trots op wat we hebben opgebouwd. Dit is meer dan een bedrijf; het is een manier van leven. Als iemand het stokje overneemt en met dezelfde liefde en toewijding verdergaat, dan is dat het mooiste wat er is."
Voor meer informatie:
Berend Bolhuis
Bakkerij Bolhuis
J.van Damweg 25
8411 XA Jubbega
Tel.: 0516461312
[email protected]
www.bakkerbolhuis.nl