Tijdens de Week van de Korte Keten lanceerden de Vlaamse provincies een wedstrijd: zes weken lang konden consumenten hun kans wagen op een leuke prijs door rechtstreeks te kopen bij de boer. In provincie Antwerpen namen 57 producenten deel en duizenden klanten vulden een deelnameformulier in. 33 van hen vielen in de prijzen, waaronder Maria De Ceulaer uit Noorderwijk, vaste klant bij bioboerderij De Kijfelaar.
© Provincie Antwerpen
Zaakvoerder Ann Kersemans van De Kijfelaar reikt een van de hoofdprijzen uit aan winnares Maria De Ceulaer uit Noorderwijk - Copyright: Dieter Daniëls voor provincie Antwerpen
De Week van de Korte Keten liep dit jaar van 17 tot en met 25 mei en zette overal in Vlaanderen lokale producenten en initiatieven in de kijker. Het doel blijft helder: meer mensen warm maken voor lokale, verse en eerlijke voeding – recht van bij de boer.
Winnaars wedstrijd Week van de Kort Keten
In heel Vlaanderen kon je 6 weken lang deelnemen aan een wedstrijd die startte tijdens de Week van de Korte Keten. De prijzen werden door de provincies uitgereikt. Provincie Antwerpen voorzag een prijzenpot helemaal in het teken van de korte keten. Na een officiële loting uit duizenden deelnameformulieren kregen 33 winnaars een heerlijke prijs.
30 korte keten-consumenten kregen een waardebon van Recht van bij de Boer waarmee ze nog meer lokaal lekkers kunnen vergaren rechtstreeks bij de boer. Daarnaast reikten we ook 3 hoofdprijzen uit: een overnachting bij saffraanboerderij Belgische saffraan, een picknick bij fruitbedrijf Corso en een restaurantbon bij Klee. Zowel de picknick bij Corso, het ontbijt bij Belgisch saffraan als de gerechten bij Klee zijn bereid met lokale, verse producten.
Vele prijzen, één rode draad
Op vrijdag 24 oktober nodigden Provincie Antwerpen winnares Maria De Ceulaer uit bij De Kijfelaar in Noorderwijk (Herentals). "Ik ben vaste klant bij bioboeren Ann en Bavo en vulde hier dan ook mijn deelnameformulier in. Fijn dat ik als winnares uit de bus kom. Ik ben al jaren klant bij De Kijfelaar en zal hier dan ook over de vloer blijven komen om vers vlees en verse groenten in te slaan," geeft Maria mee. En haar prijs? Maria kreeg een bon van restaurant Klee om te genieten van een diner bereid met lokale producten bij. 95% van wat je bij Klee eet, wordt lokaal geproduceerd door landbouwers uit onze eigen provincie of uit de Westhoek.
Gedeputeerde Jinnih Beels bevoegd voor Landbouw voegt toe: "Lokaal kopen is een kleine keuze met een groot effect. Je steunt de boer, verkleint je ecologische voetafdruk en houdt de lokale economie levendig. De Week van de Korte Keten laat elk jaar opnieuw zien hoeveel goesting er is om dicht bij huis te kopen. Met acties zoals deze wedstrijd zetten we niet alleen onze lokale producenten in de kijker, maar ook de consumenten die bewust kiezen voor korter, eerlijker en verser. Zo versterken we het vertrouwen, de eerlijke prijs en de trots op wat hier gemaakt wordt."
Bron: Provincie Antwerpen