Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerdine Kaptijn (Bionext) bij de IGOF in Portugal

"Meer dan 20% van de Portugese landbouwgrond is biologisch"

Gerdine Kaptijn van Bionext, en raadslid bij IFOAM EU, was bij het internationale bio-boerenoverleg (IGOF) en vertelt over haar reis naar Portugal – het land waar biodiversiteit geen probleem is, zo schrijft Bionext.

"Voor het internationale bio-boerenoverleg (IGOF) reis ik vlak voor het Hemelvaartsweekend naar Coimbra, Portugal. Met collega's uit 14 andere lidstaten vergaderen we een dag lang over de biologische sector in Europa en praten we over de belemmeringen en kansen die we zien. Op de agenda staan de toekomst van de biologische verordening, generatievernieuwing in de bio sector en onze visie op het volgende GLB. In juli worden de budgetten voor het volgende GLB gepubliceerd en zal ook duidelijk worden of Europa ervoor kiest om het budget voor het GLB apart te houden (zoals nu) of te combineren met andere fondsen waardoor lidstaten mogelijk meer vrijheid hebben om het geld anders in te zetten dan voor landbouw alleen. We besluiten om wanneer dit bekend is een reeks online sessies te plannen om te bespreken wat de belangenbehartigingsstrategie wordt vanuit IFOAM. Het is een lange vergaderdag maar erg leuk om bekenden te zien en om mensen te ontmoeten die je tot dat moment alleen via Teams hebt gesproken. Jaime Ferreira, de directeur van Agrobio heet ons welkom in Portugal. Agrobio is het Portugese Bionext en Jaime is zelf ook altijd aanwezig bij de IGOF.

Het wordt mij tijdens de korte introductie door Jaime en de excursies de volgende dag al snel duidelijk: de Portugese bio sector kent totaal andere uitdagingen dan de Nederlandse. Uitgezonderd de wijn en olijfolie-sector, mist er veel logistiek en verwerking waardoor veel biologische producten lokaal verkocht worden maar moeilijk naar de stedelijke regio komt. Er wordt dus ook veel biologisch geïmporteerd, terwijl biologische dieren in het rurale gebied als gangbaar worden verkocht omdat er geen bio slachthuizen beschikbaar zijn. Verder valt op: Meer dan 20% van de Portugese landbouwgrond is biologisch (ongeveer 1 miljoen ha), waarvan 70% weidegrond is. Er zijn 10 certificeringsorganisaties.

De volgende dag bezoeken we met een touringcar twee biologische bedrijven: een tuinderij die de producten via groentepakketten afzet en een schapen- en geitenbedrijf dat kaas, yoghurt en melk verkoopt. Het enthousiasme en de trots spat van de bio boeren af als ze ons vertellen over hun product, en hoe hun bedrijf moeilijke periodes zoals Covid overleefde. Het klimaat vormt ook hier een uitdaging: hoewel er dit voorjaar zo ongebruikelijk veel regen is gevallen dat alles frisgroen is en dat zelfs nog niet alles gezaaid is, verloor het veebedrijf enkele jaren geleden door een hevige bosbrand de complete veestapel.

Al reizend door het bijzondere Portugese landschap zou ik met Nederlandse ogen kunnen denken: laag-productief en weinig efficiënt. Maar kijkend naar het enthousiasme van de ondernemers ondanks tegenslag en de overdaad aan bloemen en insecten denk ik toch: daar kunnen we wat van leren."

Voor meer informatie:
Bionext
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
030 2339970
[email protected]
www.bionext.nl

Publicatiedatum: