Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Daadkracht en initiatief om biologisch het nieuwe normaal te maken"

Als onderdeel van de Bio-verkiezing van het jaar, was er dit jaar naast productinnovaties, ook aandacht voor groei-initiatieven. Groei-initiatieven zijn cruciaal, omdat ze de daadkracht laten zien van bedrijven en instanties, die niet alleen een visie hebben om biologisch het nieuwe normaal te maken, maar die ook daadwerkelijk actie ondernemen. BioNederland was onder de indruk van de diversiteit aan initiatieven. Ze delen deze initiatieven om ook andere bedrijven en organisaties te kunnen inspireren.

Zo heeft Ekomenu als pionier Foodprint en True Costs geïntroduceerd op al haar maaltijdboxen. Hiermee krijg je realtime inzicht in de impact in bijv. CO2 uitstoot, waterverbruik en gezondheid, waardoor de consument duurzame keuzes kan maken. Zo heeft Ekomenu in 2024 €5,1 miljoen aan maatschappelijke kosten bespaard en bijna 50% minder Co2 uitstoot weten te realiseren, door het aanbieden van biologische maaltijden. Vanwege haar transparantie en communicatie over gezondheid is Ekomenu uitgeroepen tot de nr 1 maaltijdbox volgens de Consumentenbond.

Namens alle ondertekenaars heeft de gemeente Amsterdam het convenant 'Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk' ingediend. Twaalf grote Amsterdamse organisaties hebben hun krachten gebundeld voor een gezonder en duurzamer voedselaanbod (voor minimaal 35.000 maaltijden per dag) in hun eigen kantines en restaurants. Dit betekent dat ze biologisch toegankelijker en zichtbaarder willen maken, de vraag naar biologisch willen vergroten en consumenten en bedrijven willen stimuleren voor biologisch te kiezen.

Ekoplaza laat met haar campagne 'Principieel voor een betere wereld' zien dat zij al jarenlang principiële keuzes maakt als het gaat om voeding. Eén van de kernboodschappen is helder: Ekoplaza gaat helemaal voor biologisch. En niet een beetje. Dankzij deze duidelijke en principiële koers onderscheidt Ekoplaza zich in de markt en weet de consument precies waar ze op kan rekenen.

Een ander mooi initiatief is de unieke samenwerking tussen Boerschappen en Vitam. In een meerjarig contract hebben ze bezegeld dat Boerschappen alle locaties van Vitam gaat voorzien van al het dagelijkse vers dat uit Nederland komt. Hierbij zijn er specifieke afspraken gemaakt over het omschakelen van hele productcategorieën van gangbaar naar bio. Hierdoor wordt er perspectief geboden aan boeren met betrekking tot de langere termijn biologische afzet.

Supermarktketen Plus heeft met hun Kartrekkers initiatief laten zien dat je als retailer keuzes kunt maken voor de consument. Namelijk door de biologische keuze de standaard keuze te maken. De zogenaamde kartrekkers. Zo zijn er keuzes gemaakt m.b.t. biologische aardappelen, zuivel en uien. Plus heeft hiermee laten zien haar verantwoordelijkheid te nemen. Zo zijn bijvoorbeeld de biologische uien (1 kg) de enige keuze en dat voor de gangbare prijs. Hiermee wordt biologisch eten toegankelijker en betaalbaarder voor een breder publiek.

Op initiatief van Bioplant is het project 'Biologische hutspot: dat smaakt naar meer!' gestart. Het project richt zich op concrete impact en groei van biologische groentes in de Nederlandse supermarkten, alsook een goede opbrengst voor de telers. Door akkoorden met Lidl en Plus, wordt het aanbod 'hutspotgroentes' zoveel mogelijk omgewisseld van gangbaar naar biologisch. Ras- en teeltonderzoek zorgt voor betere jaarronde aanlevering en via de Hutspot-carnavalskraker van Huub Hangop met bioboeren is zichtbaarheid gecreëerd bij nieuwe doelgroepen en ingezet op een imagowijziging van duur en elitair naar een associatie met plezier, gewoon, volks en gezond.

Lidl Nederland heeft zelf ook haar Hutspot akkoord ingediend. Lidl heeft op basis van dit gesloten akkoord haar omzetdoelstelling van 8% in biologische AGF in 2026 afgegeven. Met deze samenwerking draagt Lidl concreet bij aan de ambitie van het akkoord om in 2030 15% van het landbouwareaal biologisch te maken. En zo maakt Lidl een duurzame en gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.

Arla Foods B.V. wil haar samenwerking met Albert Heijn voor het voetlicht stellen. Met de campagne 'De smaak te pakken' heeft Arla een krachtige impuls gegeven aan biologisch. Met een bereik van meer dan 70 miljoen en een omzetgroei binnen zuivel was deze interactieve quiz-campagne zeer succesvol. Door een laagdrempelige manier van informatievoorziening over het verschil tussen biologische en gangbare zuivel is de perceptie van biologisch bij consumenten versterkt. Uiteindelijk heeft Arla als koploper in biologische zuivel hiermee haar positie versterkt.

En last but not least heeft Albert Heijn haar AH Premium programma als mogelijke kanshebber ingestuurd. Albert Heijn heeft met haar biologische strategie structureel bijgedragen aan de groei en relevantie van de biologische sector in Nederland. O.a. door het brede aanbod van 1900 producten wordt de biologische afzet gestimuleerd. Met AH Premium wordt het daarnaast nog toegankelijker en aantrekkelijker gemaakt, bijvoorbeeld door standaard 10% korting aan te bieden op biologisch. Hierdoor wordt de zogenaamde 'action-intention gap' gesloten.

Ieder initiatief verdient alle lof voor het getoonde pionierswerk. Uiteindelijk kan er helaas maar een de winnaar zijn.

Een professionele jury heeft de moeilijke taak gehad hieruit 3 kanshebbers te nomineren.

Uiteindelijk zijn dat geworden:

  • De gemeente Amsterdam met het Convenant.
  • Het initiatief 'Biologische hutspot: dat smaakt naar meer!'
  • De samenwerking tussen Boerschappen en Vitam.

Benieuwd wie gaat winnen? Kom dan ook naar het netwerkdiner op 5 juni in Amersfoort.

Voor meer informatie hierover klik hier

Voor meer informatie:
BioNederland
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
030 2339970
[email protected]
www.bionederland.nl

Publicatiedatum: