Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brouwerij Egmond maakt biologisch en abdijbier voor een breed publiek toegankelijk

"Het proeflokaal is ons uithangbord"

Tholen - Na vele jaren werkzaam te zijn geweest voor Heineken, Sligro en als zelfstandig ondernemer, begon het 'bierbloed' van Arjan Brammer te stromen waar het niet gaan kon. Een langgekoesterde wens werd werkelijkheid: het directeurschap van Brouwerij Egmond.

Sinds zijn aantreden op 1 april 2022 heeft de brouwerij een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Naast de brouwerij is er een proeflokaal ontstaan, genaamd Sancti, dat vanaf 1 juli van dit jaar volledig operationeel is.

Arjan: "Daar ben ik echt trots op. Wekelijks ontvangen we tientallen particulieren en bedrijven voor een rondleiding van ruim een uur, waarna er een proeverij plaatsvindt. Onze gasten proeven dan vier biologische abdijbieren."

Arjan Brammer: "Het proeflokaal is ons uithangbord"

"Tot 1 juli doen we dat nog boven de brouwerij. Vanaf 1 juli vindt het dus plaats op een aparte locatie in onze tuinen, speciaal ingericht als proeflokaal." Sinds 2018 beschikt de brouwerij over eigen ketels met een capaciteit van 5.000 hectoliter. "We hebben twee ketels van 120 hectoliter, vier van 40 hectoliter en zes van 20 hectoliter. Het volledige brouwproces duurt vijf tot zes weken."

Historie
De Friese graaf Dirk I stichtte in het huidige Egmond-Binnen een klooster voor vrouwen, kort nadat hij in 922 van de Westfrankische koning Karel de Eenvoudige de kerk van Egmond had gekregen. Hij liet het gebeente van Adelbert van Egmond opgraven en overbrengen naar het klooster. Graaf Dirk II had de wens om een abdij te stichten. Rond 950 na Christus verhuisden de nonnen daarom naar Bennebroek, om plaats te maken voor Benedictijner monniken uit Gent. Zo ontstond de Sint-Adelbertusabdij, in de volksmond ook wel bekend als de Abdij van Egmond.

De monniken besloten een brouwerij op te richten. Het idee om abdijbier binnen de muren van de abdij te produceren, werd door twee monniken tegengehouden. Daarom besloten de monniken de brouwerij buiten de abdij te vestigen. Brouwerij Egmond was geboren.

"De abdijmonniken zijn nog steeds belanghebbenden"

In 2010 onderging de abdij een ingrijpende renovatie en restauratie. Kleine cellen werden samengevoegd, er werden gastenkamers bijgebouwd, de kerk werd verkleind en het mausoleum voor de Graven van Holland werd ingericht. Sindsdien is het een levendige abdij, met een vitale communiteit en een constante stroom van rustzoekers, godzoekers en gasten.
De band tussen de brouwerij en de abdij bestaat nog steeds. Een deel van de opbrengst van de brouwerij vloeit terug naar de abdij, waarmee zij vervolgens goede doelen ondersteunt.

Noviteiten
"Zoals gezegd, opent op 1 juli ons nieuwe proeflokaal. Onze innovatiekracht heeft inmiddels geleid tot de lancering van het Honing Blond. Ik ben erg blij dat we genomineerd zijn voor de verkiezing Bioproduct van het Jaar 2025. Deze erkenning onderstreept de unieke combinatie van onze biologische kwaliteit, ambacht en betrokkenheid bij biodiversiteit."

Het bieraanbod is breed. "Op de tap staan tien biologische bieren van Sancti, waaronder uiteraard ook het nieuwe Honing Blond: een fluweelzacht blond bier, gebrouwen met 100% biologische honing van Imkerij De Traay."

"Een brede basis aan vrijwilligers verzorgen de rondleidingen"

"Met elke slok steun je de Bijenstichting en draag je bij aan het behoud van wilde bijen in Nederland." Brouwerij Egmond is zich als propositie zeer bewust van haar historische en maatschappelijke betekenis. "Daar gaan we zeker niet aan voorbij. Dat blijkt ook uit de brede groep vrijwilligers die zich verbonden voelen met onze brouwerij en zich inzetten om inhoud te geven aan de waarden waarvoor wij staan."

Een bezoek aan het Sancti Proeflokaal is op zaterdagen perfect te combineren met een rondleiding door de brouwerij. Reserveren kan via www.brouwerijegmond.nl/arrangementen

Voor meer informatie:
Arjan Brammer
Brouwerij Egmond B.V.
Weg over de Bisschop 1B
1934 CS Egmond aan den Hoef
Tel.: +31 (0)6 11436060
www.brouwerijegmond.nl