Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ERF-1 levert een succesvolle bijdrage aan de voedseltransitie

"Het voedselsysteem is uit balans"

Tholen - In 1987 hebben Harry en Petra de ouders van Irene Prinsen-Bruins als vijfde generatie, de boerderij in pacht overgenomen van de ouders van Petra; Jan en Bertha de Groot. Tot 2010 werd er gangbaar geboerd tot zij vanuit overtuiging de omschakeling maakten naar biologisch boeren. De onvrede over de waardering van de melk en het werk als boer bleef. Totdat Petra in 2012 zelf vanillevla maakte en dochter Irene, werkzaam als diëtist in het ziekenhuis aan tafel schoof.

"Ik word heel blij als ik kan vertellen over gezond voedsel en het belang ervan voor de mens en natuur"

In 2013 werd het eerste eigen product op de markt gebracht. Dit wekte de interesse van zoon Klaas-Jan om als werktuigbouwkundige terug te komen en zich te storten op de boerderij. Er kwamen weer mensen op de boerderij die zeiden hoe lekker de melk was. Irene zag dat de beste plek om voorlichting te geven over voeding de plek is waar het wordt geproduceerd.

Anno 2025 is het familiebedrijf, ERF-1, een bekend biologisch, allesomvattende boerderij geworden. Irene Prinsen-Bruins is van huis uit agro-diëtist. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in het ziekenhuis besloot ze haar talenten en visie volledig in te zetten voor ERF-1.

Waarneming
Volgens Irene is het voedselsysteem is uit balans, de (financiële) waardering voor producenten van eerste levensbehoeftes staat onder druk. Dit terwijl duurzaamheid een steeds belangrijker thema is. Irene: "Hoe kan je goed zorgen voor de aarde als het gaat om winstmaximalisatie en efficiëntie? Voedselketens zijn soms lang en niet transparant. Vroeger had iedereen wel een boer in de familie of in de straat. Tegenwoordig staan we verder weg van ons voedsel dan ooit. We weten soms niet eens meer waar het vandaan komt of hoe het is gemaakt. Veel voedingsmiddelen zijn sterk bewerkt en een gezonde keuze maken is lastig. Dit heeft effect op onze gezondheid en aan leefstijl gerelateerde ziekten. Een boer zou niet zoveel mogelijk voedsel moeten kunnen produceren maar zo gezond mogelijk. In de gezondheidszorg zouden we meer aandacht moeten hebben voor voeding als basis voor gezondheid."

Transitie
ERF-1 levert een bijdrage aan de voedseltransitie door zelf zo duurzaam mogelijk hoogwaardige voeding te produceren van biologische grondstoffen van het Kampereiland. "We willen primaire producenten een eerlijke prijs geven. Onze producten brengen we graag via de kortst mogelijke keten naar jouw keuken zodat we samen werken aan een beter voedselsysteem. Meer verbinding met je voeding geeft meer verbinding met jezelf, met anderen en je omgeving. Het vergroot de waardering voor duurzame voedselproductie en geeft je meer intrinsieke motivatie voor een bewust voedingspatroon. Zo leveren we een bijdrage aan gezondheidspreventie."

"Sinds vorig jaar hebben we een complete basis aan gezonde producten"

Kernwaarden
Irene heeft samen met haar familie drie kernwaarden ontwikkeld; puur, balans en verbinding. "Puur staat voor een eerlijke productie en prijsstelling. Balans betekent dat we ons aanbod proberen af te stemmen op de vraag. We zullen de natuur nooit vanuit een winstmaximalisatie of productieaanbod vergroting onevenredig belasten en we zorgen voor verbinding. Verbinding betekent dat we de consument zoveel mogelijk willen betrekken bij de productie, zodat het bewustzijn over gezond voedsel groeit."

Markten
Sinds vorig jaar oktober heeft ERF-1 in hun boerderijwinkel een complete basis voedingsmiddelen voor een gezond eetpatroon toegevoegd. Vanuit hun korte keten visie wordt onder andere melk, kaas en vlees producten verkocht. Daarbij heeft ERF-1 een regionale verzorgingsfunctie en leveren zij rechtstreeks, aan de horeca, zorginstellingen, supermarkten en kinderopvangcentra. "Niet alleen op dat gebied zijn we steeds verder aan het groeien, we geven ook voorlichting en zijn officieel lid van het Boerderij Educatie Centrum. Onze verhuurlocatie Smaak-Lokaal trekt ook steeds meer bedrijven aan. Zij huren deze ruimte en laten door ons een workshop verzorgen." Irene haar enthousiasme kent geen grenzen, ze roept bedrijven op om het kerstpakket voor dit jaar aan te vullen met de biologische kazen van ERF-1. Irene: "Ons erf staat volledig open voor iedereen, het is namelijk ook een plek voor camperaars die ons willen bezoeken en mensen die eens wakker willen worden op een boeren erf kunnen ook bij ons terecht."

Irene heeft zich laten verblijden door de recente cijfers over de groei van de biologische markt in Nederland, deze is met 10% gestegen. "Dat merken wij ook, onze omzet stijgt en de vraag neemt verder toe, we zien dat er steeds meer mensen bij ons op bezoek komen om gewoon in eerste instantie eens te kijken hoe wij vanuit onze visie vorm geven aan de voedseltransitie. En dat vind ik geweldig, de winkel is de spil, het moet een bron van inspiratie worden voor alle bezoekers die hier komen."

Voor meer informatie:
Irene Prinsen-Bruins
ERF 1
Kampereiland
Mandjeswaardweg 6
8267 AW Kampen
06 20655363
[email protected]
www.erf1.nl