De Europese Commissie (DG AGRI) is op 14 mei gekomen met een aantal voorstellen om het GLB te vereenvoudigen. Op een aantal belangrijke punten sluiten die aan bij verzoeken vanuit Biohuis, zo geven ze aan. Een van de genoemde maatregelen is om biologische boeren vrij te stellen van diverse GAEC (conditionaliteiten). Omdat aangenomen wordt dat zij al aan deze eisen voldoen en biologische boeren daarmee meer ruimte krijgen om hun werkwijze zonder overmatige administratieve lasten kunnen ontwikkelen.
Veel van de voorstellen betreffen mogelijkheden die de lidstaten wel of niet kunnen benutten. De komende tijd moeten de Raad en het Europees Parlement standpunten gaan innemen. Op verschillende momenten heeft Biohuis al gepleit voor vrijstelling van meerdere GLMC's. Wij zijn dan ook blij met het voorstel van de Europese Commissie om bio boeren en tuinders vrij te stellen van GLMCs 1(blijvend grasland), 3 (stoppels verbranden), 4 (bufferstroken), 5 (erosiebestrijding) en 6 (bodembedekking). Biologische landbouwers hadden al een vrijstelling GLMC 7 (vruchtwisseling). Belangrijk bij de bufferstroken is dat, ondanks deze Europese vrijstelling, de Nederlandse mestwetgeving hierover van kracht blijft.
Ook heeft de Commissie het over een: mogelijkheid voor steun aan (omschakeling naar) biologische veehouderij middels een dierpremie. Daarnaast wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid voor lidstaten uitgebreid om een jaarlijkse forfaitaire betaling aan kleine landbouwers te doen. Die stijgt van €1.250 naar €2.500. Nederland maakt vooralsnog geen gebruik van deze mogelijkheid. Biohuis heeft er recent nog voor gepleit in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer om dat wel te gaan doen. Zeker voor kleinere bedrijven kan deze bijdrage betekenisvol zijn.
Voor meer informatie:
Biohuis
[email protected]
www.biohuis.org