Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aanhoudende droogte is funest voor vogels"

Vogelbescherming Nederland waarschuwt dat tienduizenden vogels in ons land worden getroffen door de aanhoudende droogte. Deze lente is tot dusver de droogste ooit gemeten in Nederland. Het leefgebied van vogels staat onder druk en hun voedsel wordt schaarser. Moerassen, vennen en weilanden drogen uit en het aantal beschikbare insecten en bodemdieren neemt af.

Door klimaatverandering nemen weersextremen toe. Volgens Vogelbescherming is het tijd dat de inrichting van het land en het landgebruik serieus worden aangepast om watertekorten te voorkomen en om neerslag langer vast te houden. Overheden, waterschappen en landgebruikers moeten investeren in natuurlijke klimaatbuffers. Zulke gebieden helpen niet alleen vogels, maar maken Nederland ook weerbaarder tegen klimaatverandering.

Op slechts 2,5% van de landbouwgrond in Nederland worden maatregelen genomen die bijdragen aan goed leefgebied voor boerenlandvogels en andere soorten. De bescherming van boerenlandvogels schiet ernstig tekort en deze maatregelen helpen juist ook bij droogte, stelt de Vogelbescherming. De organisatie voelt zich gesteund door de onlangs gepubliceerde ecologische evaluatie van het agrarisch natuur en landschapsbeheer.

De droogte levert ook al vóór het broeden van start gaat problemen op. Moerasvogels als roerdompen en waterrallen, die voor hun voedsel natte situaties nodig hebben, zullen het moeilijker hebben. Veel vogels bouwen het liefst een nest wanneer materiaal wat vochtig is. Vooral voor huiszwaluwen en boerenzwaluwen vormt uitgedroogde klei een groot probleem bij het bouwen van een kommetje.

Bron: Vogelbescherming