Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rinke Robbers, De Terp Squashpackers

"BBQ-pompoenschijven aan assortiment toegevoegd"

Ook De Terp Squashpackers is helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde van gemaksproducten. "Met blokjes voor de soep en schijven voor bereiding in de oven of op de barbecue zijn we klaar om de consument dat stukje gemak te bieden in het pompoensegment. De afzet van verse pompoenen blijft redelijk stabiel, maar in de convenience is er nog een slag te maken," aldus Rinke Robbers van de biologische pompoenteler en -verwerker uit Erichem.

Nadat in 2022 vier loodsen en een woning bij De Terp in een uitslaande brand verloren gingen, werd gauw de knop omgedraaid en geïnvesteerd in een nieuw pand, inclusief een snijkeuken. "Halve pompoenen zonder zaadhuis leverden we al, nu zetten we ook volop in op blokjes en schijven, zowel in kleinverpakking voor retailklanten als in grootverpakking voor horeca en groenteverwerkers. De soepblokjes worden door de supermarkten doorgaans gevraagd in een 400-grams verpakking. Die hebben zelfs zonder toevoegingen een houdbaarheid van negen dagen na productie. De zakjes zijn gemaakt uit (voorbedrukt) monofolie en zijn samen met het etiket recyclebaar. Voor de schijven en de blokjes, die we onder private label kunnen aanbieden, zijn we nu ook ons eigen merk in de markt aan het zetten."

Voorgekoeld en gewassen in ijswater
Voordat de pompoenen in de snijkeuken worden afgeleverd, hebben ze intern al een kleine reis achter de rug. Ze zijn de wasstraat gepasseerd, ze zijn gesorteerd, ze hebben eventueel een tijdje in de opslag gelegen en ook een dag in de voorkoeling doorgebracht. "Het product komt normaal gesproken bij ons rond de 10 à 12 graden uit de bewaring, maar voor de versgesneden handel moet het echt onder de 7 graden worden gebracht. En ook al worden op het eind de blokjes of schijven voor de hygiëne nog gewassen in water dat tegen het vriespunt aanleunt, dat ijskoude bad is niet genoeg om een warm product terug te voeren. Een dag in de voorkoeling is dus een must," vertelt Rinke.

Met schil
Voordat de schijven of blokjes in het bad mogen, worden de oranje pompoenen doormidden gesneden en van kop, kont en zaadhuis ontdaan. "Dat gebeurt manueel. We hebben in de snijkeuken veertien personen aan het werk. Daarna gaan de halve pompoenen naar de automatische snijmachine. De schil blijft eraan, want die is dun, eetbaar en met zijn luteïne- en zeaxanthinegehalte zelfs zeer gezond."

Rassenkeus is essentieel voor een product met smaak en kwaliteit. Daarvoor werkt De Terp Squashpackers uitsluitend met Flexi Kuri F1. "Dat is de nummer één in pompoenenland en geteeld door onze collega-telers op het noordelijke en zuidelijke halfrond. Met aanvoer van onze contracttelers en de juiste selectie pompoenen kunnen we ook jaarrond aan de slag in de snijkeuken, waar ongeveer 700 kilo nettoproduct per uur verwerkt kan worden."

Dankzij veredeling is het vruchtvlees van de wintersquash volgens Rinke de voorbije tien jaar dubbel zo dik geworden. "Er is minder kern en meer vruchtvlees. Dat is pure winst. De meeste arbeid in onze snijkeuken zit ook precies in het uithollen van de pompoenen. De rest van het proces is vrijwel volledig geautomatiseerd." De oranje pompoenen moeten als hoogwaardig product de concurrentie aangaan met de zogenoemde kiloknallers, met name muskaatpompoenen en flespompoenen, die op het veld hogere gemiddelde opbrengsten laten zien, maar volgens Rinke niet de smaakkwaliteit halen van wintersquash.

Overgang naar importproduct
Ondertussen zijn bij de pompoenspecialist uit Erichem de laatste Hollandse partijen de deur uit. "Het seizoen is niet slecht geweest, maar er is een kleiner aantal kilo's afgezet dan vorig jaar. Er zijn minder acties gedraaid. Gemiddeld genomen waren ook de opbrengsten per hectare lager, al was er, zo blijkt achteraf, meer gezaaid. Dus dat compenseerde wel."

Ondertussen is het bij De Terp best druk met de import. "Het Zuid-Afrikaanse product komt goed binnen. Er is voldoende volume beschikbaar. In Zuid-Afrika is het klimaat zeer geschikt voor de pompoenteelt, maar het blijft opletten met de hitte, want die kan voor zonnebrand zorgen. Nieuw-Zeeland is ook een grote speler, maar wel kritisch qua kostprijs. Vanuit Argentinië en Egypte komt eerder kwalitatief matig product. Het is korter houdbaar en haalt niet het smaakniveau dat we zoeken. En dat heeft veel te maken met de overwegend hete en droge teeltomstandigheden. Uit het mediterrane gebied halen we de pompoenen uit Spanje, want Marokko is van oudsher meer gericht op Frankrijk," besluit Rinke.

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Rinke Robbers
De Terp Squashpackers
Lutterveld 2ª
4117 GV Erichem
+31 (0)6 22324470 (Rinke)
[email protected]
www.deterpsquashpackers.nl