Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Odin viert haar 20.000ste coöperatielid tijdens 'Bee the Change' bijeenkomst

"Alle biologische en biodynamische wegen moeten naar Odin gaan leiden"

Tholen - 'Bee the Change', was het thema van de eerste bijeenkomst voor coöperatieleden van Odin. Afgelopen zaterdag, 17 mei, vond het evenement plaats in De Noordertuin aan de Gageldijk in Utrecht. Het thema was geïnspireerd door de uitspraak die naar verluidt door Gandhi ooit zou zijn gedaan, hoewel daar de meningen over verdeeld zijn. Niettemin was de taalspeling, door Be te verlengen met een E, een interessante vondst, die de context van de door Gandhi gedane uitspraak op een geloofwaardige, originele manier door Odin nieuw leven is ingeblazen.

Klik hier voor de fotoreportage

Merle Koomans algemeen directeur van Odin

De verwijzing naar de 'Bij' is, volgens Merle Koomans, algemeen directeur van Odin, uiterst logisch. De bij staat namelijk als metafoor voor biodiversiteit, samenwerking en een gezonde leefomgeving. Merle: "Ik zoom daar graag op in en vertaal die kenmerken naar ons bedrijfsbeleid, waarin het streven naar een gezonde leefomgeving wordt gecombineerd met het kunnen vermarkten van duurzame biologische en biodynamische producten, door een nauwe samenwerking tussen onze producenten, consumenten, coöperatieleden en medewerkers."

Aanleiding
De aanleiding voor de Odin-dag – met sprekers, stands van toeleveranciers en een inspirerende gespreksronde – was het feit dat de coöperatie eind 2024 haar 20.000ste coöperatielid mocht verwelkomen. Merle: "We wilden daar speciale aandacht aan geven. Inmiddels staat de teller op ruim 21.000 leden. Met deze dag wilden we vieren dat coöperatieve kracht écht het verschil maakt."

Presentaties
Esther Molenwijk blikte samen met Odin-directeur Merle Koomans terug op de maatschappelijke impact die Odin de afgelopen jaren heeft weten te realiseren. Merle benadrukte daarbij dat de nagestreefde groei gebaseerd moet zijn op gezonde bedrijfsmatige uitgangspunten, in lijn met de waarden van de organisatie: organisch, maar gestaag, en in nauwe samenspraak en samenwerking met alle stakeholders.

Interactieve verhalensessie; een speeddate van historie en perspectief

Annemarie de Jong, directeur en mede-eigenaar van Better Future, heeft een missie: het verminderen van sociale en economische ongelijkheid en het bijdragen aan een wereld waarin iedereen impact kan maken. Om dit te illustreren, leidde ze de zaal op interactieve wijze door een proces van communicatie, interactie en empathie, met als doel te laten zien dat het delen van verhalen een vliegwiel kan zijn om veranderingsprocessen op gang te brengen en bestaande machtsstructuren te doorbreken. Volgens haar is dit een belangrijke voorwaarde om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. De aanpak die zij voorstaat, heeft bewezen succesvol te zijn binnen projecten die zij in Afrika heeft geïnitieerd en met goed gevolg heeft afgerond. Daarbij realiseert zij impact dicht bij huis; in Nederland en internationaal zowel in Afrika als in Azië en Noord-Amerika.

Producenten van Odin konden zich prima presenteren

Claudy Jongstra, kunstenaar en activist, zet zich in voor regeneratieve landbouw en natuurlijke verfstoffen, en werkt samen met De Beersche Hoeve, de biodynamische boerderij van Odin. Zij stelde de vraag centraal: "Hoe moeilijk is het om idealen werkelijkheid te maken?" Het werd een eerlijk gesprek over strijd, samenwerking en impact. Haar niet-aflatende doorzettingsvermogen heeft geleid tot de introductie van de eerste Demeter-gecertificeerde totebags op de wereldmarkt – een absolute primeur.

De laatste presentatie voor de pauze werd gegeven door Rodney Nikkels van Chocolatemakers. Met een uitstekend opgebouwde presentatie liet Rodney zien dat chocolade maken ook anders kan: van boon tot bewustwording, CO₂-neutraal geproduceerd, met eerlijke prijzen voor boeren en zonder onnodige vervuiling. Rodney is ambitieus en vertelde hoe zij een bedrijf hebben opgebouwd dat gebaseerd is op waarden, natuurherstel en de wens om een voorbeeld te zijn voor de chocolade-industrie.

Tafelgesprek
Na de pauze werden de vier lege podiumstoelen bezet door Wouter Wezenbeek, hoofd inkoop van Odin, Rogier Scherpbier van Zonnespelt, Dagmar van Rijnberk, namens de Odin ledenraad en Poppe Braam, eigenaar van Did-It en de Braamstruik. Onder de bezielende leiding van Esther Molenwijk werden de tafelgasten specifiek bevraagd naar de mogelijkheden die zij kunnen leveren bij de realisatie van een eerlijke duurzame samenleving. Voor Wouter is de leveringszekerheid een belangrijke voorwaarde: "Ik zorg ervoor dat we altijd twee producenten per categorie hebben waar we langdurige relaties mee opbouwen, daardoor neemt de leveringsgarantie flink toe." Rogier Scherpbier, die onder andere graanteler is, is zich steeds meer aan het oriënteren op robuustere gewassen: "Door de klimatologische extremen komt de leveringszekerheid onder druk te staan, en dat wil ik niet."

Van links naar rechts: Wouter Wezenbeek Hoofd Inkoop Odin, Rogier Scherpbier van Zonnespelt, Dagmar van Rijnberk, namens de Odin ledenraad en Poppe Braam, eigenaar van Did-It en de Braamstruik.

Voor de ledenraad geldt dat zij vanuit hun toetsingsfunctie nauw betrokken zijn bij de koersbepaling en de realisatie van het Odin-beleid. Op de vraag van gespreksleider Esther of er ook wel strijd is over het gevoerde of het te voeren beleid, was Dagmar van Rijnberk stellig: "Nee, eigenlijk niet. De samenwerking met het bestuur is heel goed, mede omdat we allemaal dezelfde doelen nastreven en ons met hart en ziel inzetten om de wereld een beetje beter te maken."

Poppe Braam zet zich in om de 'man in de voedselketen' te emanciperen. Op zijn boerderij, De Braamstruik, geeft hij extra aandacht aan de hanen en ook aan jonge stierkalfjes van het Jersey-ras: "We geven de hanen en stiertjes een volwaardig leven en zorgen ervoor dat de klanten van de Odin-winkels een biologisch verantwoord stukje vlees kunnen kopen."

Slapeloze nachten?
Alle vier de sprekers werden uitgedaagd om antwoord te geven op de vraag of – en waar – ze 's nachts wel eens van wakker liggen als het gaat om de biologische en biodynamische ontwikkelingen in Nederland. Unaniem gaven ze aan goed te slapen. Wat hen echter wél zorgen baart, zijn de klimatologische effecten op de voedselzekerheid als gevolg van de toenemende weersextremen.

Het telen van biologische gewassen is daarbij een belangrijk aandachtspunt, evenals het accepteren dat het – ondanks een zorgvuldig inkoopbeleid – in sommige gevallen kan voorkomen dat bepaalde groenten tijdelijk niet beschikbaar zijn. De ledenraad is zich zeer bewust van dit probleem en adresseert het onderwerp regelmatig tijdens de besprekingen met het bestuur.
Voor Poppe en zijn ondernemingen geldt dat zij alert moeten blijven en ervoor moeten zorgen dat binnen de scope van het bedrijf maximale maatregelen worden genomen om de gevolgen op microniveau zo beheersbaar mogelijk te houden.

Aan het eind van de dag werd breed gedeeld dat Odin vanuit enthousiasme, sociaal-maatschappelijke betrokkenheid, ambitie en organische dadendrang een wezenlijke bijdrage wil blijven leveren aan de realisatie van een duurzame samenleving. Of, zoals een van de bezoekers mij influisterde: "Alle duurzame wegen moeten naar Odin gaan leiden.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Odin
De Panoven 1
4191 GV Geldermalsen
Tel.: 0345 577133
[email protected]
www.odin.nl