Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioBorrel over klimaatcrisis: "Biologisch is een oplossing, maar er is meer nodig"

"De klimaatcrisis is nu: de wereld staat in brand. Wat moet het antwoord van de biologische sector hierop zijn?" Die kwestie stond op 13 mei centraal tijdens de BioBorrel in een goed gevulde Studiozaal in Pakhuis de Zwijger.


Borrel vooraf met bio borrelhapjes

De twee nieuwste aanwinsten in het BioBorrel bestuur, Josefien van Marlen en Paul van Schijndel, openen samen de avond. Paul van Schijndel benoemt de mislukte oogsten, droogte, overstromingen en verlies van biodiversiteit die we op allerlei plekken in de wereld al zien als concrete gevolgen van de klimaatcrisis. "Kan biologische landbouw een oplossing zijn en welke actie is nodig om de klimaatcrisis te lijf te gaan?" Moderator Josefien van Marlen gaat erover in gesprek met drie sprekers en de zaal. Vrijwel de hele zaal staat op als Josefien als eerste vraagt of degenen willen gaan staan die gekomen zijn, omdat zij zich zorgen maken over het klimaat. Het gevoel van urgentie wordt duidelijk gedeeld.


Dennis Hurkmans en Josefien van Marlen

Ravi R. Prasad, Executive Director van IFOAM - Organics International (International Federation of Organic Agriculture Movements), legt kort uit wat de wereldwijde koepelorganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector is en doet. Hij benadrukt dat de biologische standaarden een publiek goed zijn. IFOAM heeft ze gecreëerd en ze worden over de hele wereld gebruikt, maar IFOAM krijgt er niet voor betaald. Wel probeert IFOAM ze continu te verbeteren. Volgens Ravi kan biologisch een deel van de oplossing zijn, maar een belangrijk deel hiervan zit in wat hij noemt "de integriteit van de politiek." "Als de politiek integer is, kan een groot deel van de klimaatcrisis worden opgelost." Daarbij worden de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking juist gekort en is financiering een uitdaging aan het worden. "Nederland gaf veel geld aan ontwikkeling van de landbouw, maar heeft 2,3 miljard euro in het budget gesneden."


Ravi R. Prasad, Executive Director van IFOAM - Organics International

Tweede spreker Solange Domaye is CEO van Symfonio en honorair consul van Tsjaad. Symfonio brengt onder andere fonio als product op de markt. Dit oergraan wordt in Afrika al duizenden jaren gecultiveerd zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daardoor is het makkelijk om biologisch te telen en hebben de boeren geen extra kosten. Fonio heeft ook weinig water nodig. Daardoor is het uitermate geschikt om aan de rand van de woestijn te telen. De begroeiing gaat verdere erosie tegen. Tenslotte heeft fonio een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan vezels en eiwitten, heeft een lage glycemische index en is glutenvrij. Daarmee draagt het ook nog eens bij aan gezonde voeding. Daarom heeft het gewas volgens Solange Domaye veel betere kaarten dan bijvoorbeeld rijst of tarwe bij het tegengaan van de klimaatcrisis en het bevorderen van voedselzekerheid.


Solange Domaye, CEO van Symfonio

Dennis Hurkmans was tien jaar actief in de landelijke politiek, maar werd via de nodige omzwervingen whisky producent. BUS Whisky Distillers | B Corp™ neemt in de wereldwijde spirits sector een duurzame toppositie in. Dennis verwacht weinig van zowel politiek als consument bij het oplossen van de klimaatcrisis: "Politici zijn opportunistisch en hebben een te korte houdbaarheid, dus die gaan ons niet helpen. Consumenten zijn ook besmet met deze "ziekte". Wat overblijft is dat wij ondernemers de klus moeten gaan klaren."

Na de introductie van de drie sprekers nodigt Josefien de mensen in de zaal uit om hun perspectieven, vragen en gedachten te delen. Er ontstaat een levendige en open discussie waarin veel verschillende onderwerpen worden belicht, van de basisprincipes van biologisch ("Health, Ecology, Fairness and Care"), mensenrechten, voedselzekerheid, klimaatongelijkheid, migratie, kolonialisme tot aan diversiteit.


Input vanuit de zaal door Liedewij Loorbach van Sprinklr

Noa Widdershoven van de Robin Food Coalition brengt in dat we in de wereld meer dan genoeg voedsel produceren: "Voedselzekerheid is een erg belangrijk topic, maar als je kijkt naar de cijfers, produceren we meer dan genoeg voedsel. We produceren wereldwijd ongeveer 6.000 calorieën per persoon per dag. Daarvan gooien we zo'n 30% weg. Dat is voedselverspilling. Dan hebben we zo'n 2 miljard mensen die te veel eten, die zijn te zwaar, en aan de andere kant hebben we 1 miljard mensen die ondervoed zijn. Maar de olifant in de kamer is dat we 80% van de landbouwgrond gebruiken voor intensieve veeteelt. En dat is het probleem dat we aan moeten pakken. Als we biologisch willen gaan produceren in de wereld dan moeten we de eiwittransitie stimuleren."


Anton Brunt (Schevichoven Groeit! en Equivalent) en Herma Winnemuller (BioBorrel bestuur en Landgoed Bleijendijk)

Herma Winnemuller van het BioBorrel bestuur en Landgoed Bleijendijk vertelt dat de BioBorrel zoekt naar hoe meer mensen van buiten de biosector bereikt kunnen worden. Michaël Wilde benadrukt dat je niet alleen moet "zenden", maar ook moet nadenken over je doelgroep: voor wie is de boodschap en wat is belangrijk voor hen? Klimaatverandering, de eiwittransitie, lokaal, dat zijn issues die veel mensen bezighouden en die zaken moeten we vervlechten met het geweldige verhaal van biologisch." Petra Verdonk van Beyond Boundary oppert om meer samen op te trekken met sociale bewegingen.

Parallel daaraan analyseert Ronald van Marlen: "We went for the market, but we have lost the movement." Hij kaart het gebrek aan moed en bereidheid binnen de biologische sector aan om meer aan te haken bij sociale bewegingen en NGO's die actievoeren en krijgt de nodige bijval uit de zaal.

Marian Blom van Bionext en IFOAM Organics Europe stelt dat het goed is dat er groepen zijn die actievoeren tegen bestaande structuren, maar dat het ook belangrijk is dat de biologische sector binnen het bestaande systeem haar stem laat horen: "Mijn collega's en ik werken van binnenuit aan verandering."


Christianne de Kort (Biofoodie en BioJong) en Vincent van Dalen (Bio-NH)

En dan is het alweer tijd voor de afsluitende borrel. Christianne de Kort, Biofoodie en mede-oprichter van het gloednieuwe biologisch jongerennetwerk BioJong: "Het was super inspirerend en motiverend! Het borrelt bij mij van de nieuwe ideeën!"

Voor meer informatie:
BioBorrel
[email protected]
www.debioborrel.nl

Publicatiedatum: