Haydn Evans, bestuurslid van de NFU voor combinatiegewassen en zelf ook biologisch teler, geeft een actuele inkijk in de stand van zaken binnen de biologische sector in het Verenigd Koninkrijk. Sinds het VK de EU heeft verlaten, blijft de sector voorlopig nog werken volgens de Europese biologische verordeningen (EG nr. 834/2007 en nr. 889/2008). En dat blijft voorlopig zo: volgens een recente update van Defra worden er de komende twee jaar geen wetswijzigingen doorgevoerd. De situatie zoals die na de Brexit is ontstaan, blijft dus voorlopig ongewijzigd.
Een belangrijk thema dit jaar is de nieuwe wetgeving rond precisieveredeling. Er zijn inmiddels verordeningen ingediend in het parlement die naar verwachting zes maanden later in werking zullen treden. De procedure voor het aanvragen van toelating van precisieveredelingsorganismen (PBO's) gaat naar verwachting begin herfst 2025 van start, inclusief technische richtlijnen.
Defra heeft al aangegeven dat PBO's binnen de biologische wetgeving als genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) worden gezien. Dat betekent dat ze niet zijn toegestaan binnen de biologische teelt. Dit vormt een uitdaging voor de sector en leidt tot gesprekken over het ontwikkelen van een niet-bindende gedragscode. Daarmee moet de co-existentie van biologische en niet-biologische teelt – op het veld en in de keten – beter beheersbaar worden. Tegelijk onderzoekt Defra scenario's die biologische telers in de toekomst kunnen raken.
Evans is actief betrokken bij overleg met Defra over deze ontwikkelingen. Zo leverde hij input bij consultaties over het toekomstige zaden- en plantenrassenbeleid, en onderzoekt hij samen met anderen hoe de status van precisieveredeling verplicht kan worden vermeld op etiketten van zaden en ander teeltmateriaal.
Een ander punt van zorg is de plotselinge stopzetting van de Sustainable Farming Incentive (SFI). Dit raakt vooral biologische boeren die in het omschakeltraject zitten. Volgens Evans is duidelijke communicatie hier cruciaal: de belangstelling voor biologische teelt is er nog steeds, maar zonder financiële steun blijft de toekomst onzeker. De NFU gebruikt biologische landbouw inmiddels als voorbeeldcase in gesprekken met ministers.
Evans benadrukt ook het belang van kleinschalige slachterijen voor biologische boeren. Door stijgende inspectiekosten vanuit de FSA dreigen sommige slachterijen te sluiten. Dat zou vooral gevolgen hebben voor boeren op het platteland, waar de infrastructuur beperkt is. Zij zouden geconfronteerd worden met hogere kosten en langere transportafstanden.
Ondanks de vele uitdagingen blijft Haydn Evans zich actief inzetten voor de sector. Samen met beleidsadviseur Cara Rhodes werkt hij aan invloed op beleidsontwikkeling. Daarnaast is hij lid van de NFU Combinable Crops Board.
Bron: NFU Online