Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inbreng Biohuis bij ministeriële commissie Economie en Natuurherstel

"Omschakeling van pakweg 2000 melkveebedrijven, zou significante stikstofreductie met zich mee brengen"

Biohuis heeft vandaag punten ingebracht tijdens een sessie in het Catshuis van de Ministeriële commissie Economie en Natuurherstel. Het overleg, geleid door minister-president Schoof, heeft tot doel Nederland zo snel mogelijk van het stikstofslot te halen. Biohuis is één van de organisaties die door minister-president Schoof en minister van LVVN Wiersma was uitgenodigd om met ideeën voor oplossingen te komen. Namens Biohuis zat voorzitter Pipie Smits van Oyen aan tafel.


Op de foto: Catshuissessie d.d. 12-3-2025 onder leiding van minister-president Schoof. Rechtsvoor: Pipie Smits van Oyen, voorzitter Biohuis. Foto: RVD.

Twee recente rechterlijke uitspraken hebben de urgentie om verdere stappen te zetten om stikstof te reduceren en natuur te herstellen, verder vergroot. Deze uitspraken zijn ingrijpend en hebben ook voor boeren grote gevolgen voor het verkrijgen van natuurvergunningen. "Dit raakt niet alleen lopende projecten in sectoren zoals industrie, defensie, landbouw, woningbouw en luchthavens, maar ook eerder verleende vergunningen. Voor bedrijven en ondernemers zorgt dit voor veel onzekerheid over hun toekomstige activiteiten", zo schrijft de Rijksoverheid op 24 januari jl. bij de instelling van de ministeriële commissie onder leiding van de minister-president.

Inbreng
Smits van Oyen hield een constructief betoog met oplossingen voor de natuur die ook perspectief bieden voor gangbare collega-boeren. "Recente ontwikkelingen op het wereldtoneel brengen nieuwe inzichten met zich mee. Een sterke landbouwsector, die produceert binnen haar natuurlijke grenzen, is dan zeker iets om te koesteren." Volgens Smits van Oyen snakken PAS melders, Interimmers en positief geweigerden, naar een oplossing. Iedereen heeft er een bijdrage aan te leveren.

Vermindering stikstofemissie

Aan een vermindering van stikstofemissie kan de biologische landbouw volgens Biohuis fors bijdragen. "Zo is bij de biologische melkveehouderij de ammoniakemissie in het veld en uit de stal, ruwweg 40-50% lager dan bij gangbare melkveehouderij. Een omschakeling van pakweg 2000 melkveebedrijven, zou een significante stikstofreductie met zich mee brengen. Daarmee ontstaat er ruimte voor de natuur, de gangbare en de biologische boer", aldus Smits van Oyen. "Ook de verplichte weidegang draagt daaraan bij. Onafhankelijke onderzoeken van onder meer de WUR in Wageningen bevestigen dit."

Juridische borging / groei in de markt
Biohuis heeft toegelicht dat biologische landbouw juridisch geborgd is in wettelijke regels van een Europese verordening en bovendien minder gevoelig is voor geo-politieke spanningen. "Met een export die voornamelijk op Europa is gericht, heeft zij minder last van importbeperkingen. Ook is zij minder afhankelijk van strategische import producten gemaakt uit fosfaat, olie of gas." Biologische landbouw kan volgens Biohuis ruimte creëren voor de natuur, de gangbare en de biologische boer. "Voor de huidige en toekomstige biologische boer is echter van belang dat ook de afzet toeneemt. Wij zien nu al dat die vraag naar biologisch in de markt toeneemt. En wanneer de overheid nog sterker haar rol pakt, om de markt te stimuleren, kan dit nog sneller gaan. Wij hebben dan, een schaalbare oplossing, die ook nog eens economisch perspectief biedt aan de boer."

LTO hecht aan een samenhangende aanpak
Ook LTO was bij het gesprek aanwezig. LTO-voorzitter Ger Koopmans gaf aan dat de organisatie hecht aan een samenhangende aanpak. Deze boodschap heeft LTO namens haar leden meegegeven aan de ministeriële commissie. Dat betekent zowel aanpassingen van het juridisch kader, alsook geborgde emissiereductie. Voor de juridische aanpassingen heeft LTO recent een praktisch uitvoerbaar plan gepresenteerd, dat de basis vormt voor een realistisch stikstofbeleid. LTO kijkt terug op een constructief gesprek en blijft graag betrokken bij de verdere uitwerking van het kabinetsplan, zo geven ze aan.

De ministeriële commissie werkt het programma uit langs vier lijnen:

  • Vergunningverlening op gang brengen
  • Vermindering van stikstofuitstoot
  • Herstellen ontstane situatie door rechterlijke uitspraken
  • Inzet plegen richting Brussel en Europese wetgeving

"LTO gaat graag het nadere gesprek aan over elk van deze vier sporen, waarbij duidelijkheid over het juridisch kader het fundament vormt. Het doel van deze vier sporen is het bieden van perspectief voor de gehele land- en tuinbouw, in het bijzonder van de PAS-melders en ondernemers en projecten die met terugwerkende kracht getroffen zijn door de rechterlijke uitspraken, op gang brengen van vergunningsverlening voor de brede Nederlandse economie én natuurherstel. Dit vereist een gedragen aanpak, waaraan alle sectoren bijdragen."

Voor meer informatie:
Biohuis
[email protected]
www.biohuis.org

Publicatiedatum: