Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groen Kennisnet webinar op 13 februari: Natte teelten op veen

Om bodemdaling tegen te gaan willen waterschappen een hoger grondwaterpeil hanteren. Een probleem? Pionierende boeren laten samen met onderzoekers zien dat een hoger waterpeil ook mogelijkheden biedt. In dit webinar op donderdag 13 februari gaat Groen Kennisnet in gesprek met onderzoeker Gert-Jan van Duinen (Stichting Bargerveen) en cranberryteler Matthijs Crouwers (The Cranberry Company) over hun ervaringen met natte teelten op veengronden. Het webinar is geaccrediteerd door VAB (Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs).

Foto: Matthijs Crouwers, The Cranberry Company

Wanneer je veen ontwatert, oxideert het. Dit heeft tot gevolg dat het broeikasgas koolstofdioxide vrijkomt en dat de bodem inklinkt. Om verdere daling en uitstoot te voorkomen, is het wenselijk om het waterpeil in de veenpolders te verhogen, zodat het veenpakket nat en zuurstofloos blijft. Maar tot welke hoogte valt er dan nog te boeren? Koplopers van het Veenweiden Innovatie Programma (VIPNL) en enkele andere, gerelateerde projecten zoeken de grens op in hun experimenten met gewassen die wel van natte voeten houden, zoals lisdodde, riet, cranberry en veenmos.

Programma
In dit webinar leer je van mensen die al jarenlang bezig zijn met natte teelten over de kansen, eigenschappen en valkuilen van deze gewassen. VIPNL-onderzoeker Gert-Jan van Duinen bestudeert met een team van onderzoekers veenbodems, broeikasgassen en biodiversiteit, zowel in het veld met de boer, als in het laboratorium op de campus in Nijmegen. In het webinar vertelt hij hoe de teelt van natte gewassen een deel van de oplossing is voor veel van de uitdagingen waar boeren en andere betrokkenen op veenbodems voor staan.

We weten steeds beter hoe en onder welke omstandigheden een natte teelt efficiënt kan worden opgestart en ook wat het kan opleveren aan natuurwinst. Daarnaast groeit de belangstelling voor duurzame, biobased producten die je van vezelrijke gewassen zoals lisdodde kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal, vezelplaat, textiel, veenvrije potgrond en bioplastics.

Matthijs Crouwers deelt de ervaringen van The Cranberry Company, opgericht in 2016 in de Krimpenerwaard (Groene Hart). Dit bedrijf combineert biologische en duurzame fruitteelt met natuurbeheer. Cranberry's groeien goed op vochtig veen, wat helpt bij het tegengaan van bodemdaling. De biologische teelt bevordert biodiversiteit en verrijkt het bodemleven. Voor The Cranberry Company is natuurbeheer net zo belangrijk als cranberryteelt, vandaar de slogan 'Farming with nature'.

Aanmelden
Klik hier om aan te melden, zodat je dit webinar kunt bijwonen. Daarna ontvang je een bevestiging met de link naar het webinar op YouTube.

Bij de aanmelding kun je alvast een vraag stellen aan de sprekers. Die zullen de vragen tijdens het webinar beantwoorden. Uiteraard kan je ook gedurende het webinar zelf vragen stellen in de chat. Hiervoor moet je ingelogd zijn met je Google-account. Lukt het toch niet om het webinar live te volgen? Geen probleem, het webinar is terug te zien op het YouTube-kanaal van Groen Kennisnet, via dezelfde link als in de bevestigingsmail.

Wanneer: 13 februari 2025 om 15:00 - 15:45 uur
Locatie: Online
Organisator: Groen Kennisnet

Publicatiedatum: