Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vanaf maart-april weer aanzienlijke vraag naar zoete aardappelen"

In week 39 zijn de eerste biologische zoete aardappelen in Nedersaksen geoogst. "Door de daaropvolgende regen hebben we de oogst tijdelijk stilgelegd. We verwachten rond 12 oktober met de hoofdoogst te beginnen, omdat de knollen nog wat meer massa moeten krijgen. Dit komt door de weinige zonuren in het voorjaar en de zomer," aldus Sönke Strampe, een biologische zoete aardappelteler uit Bad Bevensen. In tegenstelling tot consumptieaardappelen, heeft de nattigheid bij de zoete aardappelen niet geleid tot noemenswaardige problemen zoals rot.

In 2016 beproefde Strampe zijn geluk met de teelt van zoete aardappelen: na de eerste succesvolle proeven werd de teeltcapaciteit elk jaar iets verhoogd, zodat de wortelgroente nu groeit en bloeit op een totaal van bijna 10 hectare. Het doel is om deze capaciteit voorlopig aan te houden, want er is een gebrek aan opslagcapaciteit voor verdere uitbreiding. Strampe: "We hebben gemerkt dat de vraag in de loop der jaren geleidelijk is toegenomen. We bieden onze zoete aardappelen meestal aan tot juni van het volgende jaar en zien dan opnieuw een aanzienlijke stijging van de vraag, vooral vanaf het voorjaar, dus maart-april. "December is de slechtste maand voor de marketing van zoete aardappelen, omdat de meeste kerstgerechten deze niet bevatten."

Sönke en Anna Strampe telen al zo'n acht jaar biologische zoete aardappelen. Een mijlpaal in de geschiedenis van het jonge bedrijf was de uitroeping tot biologische boer van het jaar met de Ceres Award 2022.

Herstel van de markt
De Bioland aardappelen vinden uiteindelijk hun weg naar biologische consumenten via verschillende afzetkanalen. Geselecteerde biologische groothandels in Noord- en Midden-Duitsland worden bevoorraad, terwijl een deel van de opbrengsten ook direct via de eigen online shop op de markt wordt gebracht. "Er zijn al veel voorbestellingen gedaan in de online detailhandel, wat zeker een goed teken is. Vorig jaar speelden de inflatie en de lagere koopkracht een negatieve rol, vooral in de tweede fase van het seizoen. Maar omdat we een voldoende brede basis hebben, konden we dit op verschillende manieren goed opvangen. We voelen de gevolgen van de inflatie nu minder, dus de biologische markt heeft zich enigszins hersteld," legt Strampe uit.


Strampe teelt in totaal vijf zoete aardappelrassen, waaronder het hoofdras Orléans (op de foto's), maar ook Bonita en Sakura

De toegewijde biologische boer begon met zoete aardappelen en voegde later Hokkaido pompoen en rode bieten toe aan zijn portfolio. "Naast de standaard Hokkaido probeerden we ook spaghetti-, fles- en sierpompoenen te telen. De vraag naar deze variëteiten was echter te laag en de opslag was te uitdagend. De laatste toevoeging aan ons assortiment was rode biet, die we nu voor het tweede jaar telen. Op middellange termijn overwegen we ook om biologische gele uien aan ons assortiment toe te voegen," besluit Strampe.


Naast zoete aardappelen teelt het bedrijf ook biologische Hokkaido en rode bieten, elk op twee hectare. Strampe ziet synergie-effecten vooral in de werkgelegenheid van zijn personeel over een langere periode.

Voor meer informatie:
Sönke Strampe
Strampe Agrar GbR
An der Aue 12
29549 Bad Bevensen, Duitsland
Tel.: +49 151 12113722
[email protected]
www.soenkes-suesskartoffeln.de

Publicatiedatum: