Tholen - Kees van Zelderen maakte onlangs bekend dat hij en zijn broer Johan met hun bedrijf nieuwe stappen gaan zetten. Met een bio-agroforestry-melkveebedrijf willen ze de voedselproductie combineren met meer biodiversiteit. De overstap naar agroforestry voelt voor hen groter dan van gangbaar naar biologisch. "Bij de overstap naar biologisch in 2000 gingen we bij andere boeren op bezoek om inspiratie op te doen. Bij agroforestry is dit een stuk ingewikkelder, omdat dit nog relatief nieuw is", vertelt Kees.
Kees en Johan willen met de aanplant van een agroforestry-systeem gericht op de productie van tamme kastanjes, hazelnoten en walnoten hun biologische melkveehouderij in De Rips toekomstbestendig maken. Kees: "Met oog op de toekomst, waarbij we de komende jaren op zoek gaan naar een geschikte opvolger, gingen we nadenken over een toekomstbestendig plan. We willen ons land niet aan een gangbare boer uit de omgeving verkopen. Dan zou het biologische avontuur ten einde komen. We hebben een plan ingediend voor 25 hectare grond met kruidenrijk grasland als basis en met bomenrijen voor walnoten, kastanjes en stroken hazelaars. Dit is goedgekeurd en dat zijn we nu aan het uitvoeren."
Bij de notaris ligt deze 25 hectare (van de 41 hectare in totaal) nu dus vast als agrarische grond met een kwalitatieve verplichting. "Dit is hiermee onomkeerbaar, ook onze opvolger moet voldoen aan de biologische eisen die in de basisvoorwaarden staan. We zijn hiermee dus niet een nieuwe stal aan het bouwen, maar een nieuw landschap. We maken boomweides en we hopen dat de generatie die na ons komt hier de vruchten van zal plukken."
Voor de uitvoering zijn de broers een samenwerking aangegaan met AgroforestryBlueprint. "In de zoektocht naar de juiste partij om ons hiermee te helpen, zijn we een samenwerking aangegaan met Sjef van Dongen." Sjef vertaalt zijn kennis over voedselbossen naar de agrarische praktijk en helpt boeren bij het integreren van agroforestry in hun bedrijfsvoering. "Het is heel fijn om te kunnen steunen op zijn kennis en kunde hierin. Daar vertrouwen we op."
De uitvoering van het plan mag in totaal drie jaar duren. Daarna duurt het nog een tijd voordat de bomen voldoende noten gaan produceren voor een mooie opbrengst. "In de landen waar kastanje- en walnotenbomen echt 'opbrengstbomen' zijn, weet je dat het zo'n vijftien jaar duurt voordat ze echt iets op gaan brengen. En dan kom je op opbrengsten waar onze melkproductie per hectare niet tegenop kan." Op de vraag of ze tegen die tijd komen helpen met de eerste oogst, reageert Kees instemmend.
Bekijk hier de video van AgroforestryBlueprint over het project bij Kees en Johan:
Voor meer informatie:
Biologisch melkveebedrijf van Zelderen
Vredepaaldreef 4
5764 PL De Rips
06 33954124
[email protected]