Hergoedkeuring glyfosaat wordt aangevochten voor EU-Hof

Vorige week kondigde de Europese Commissie haar voornemen aan om de EU-goedkeuring van glyfosaat met nog eens 10 jaar te verlengen, ondanks het feit dat ze niet de volledige steun heeft van de lidstaten. In werkelijkheid wijst een aanzienlijke hoeveelheid wetenschappelijk bewijs erop dat het gebruik van glyfosaat schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu. Daarom is deze verlenging onverenigbaar met het mandaat van de EU-pesticidenwetgeving voor bescherming op hoog niveau en de toepassing van het voorzorgsprincipe in gevallen waarin schade is vastgesteld, maar er nog onzekerheden kunnen blijven bestaan.

Deze verlenging van glyfosaat heeft PAN Europe en zijn lidorganisaties Génerations Futures (Frankrijk), Global 2000 (Oostenrijk), PAN Germany en PAN Netherlands ertoe aangezet om het besluit aan te vechten bij de rechtbank. Dit is mogelijk sinds 2021, toen de EU wetgeving over de Aarhus verordening (2021/1767/EC) werd gewijzigd, waardoor maatschappelijke organisaties de mogelijkheid kregen om goedkeuringen van bestrijdingsmiddelen op EU niveau aan te vechten.

"Onze experts hebben consequent gewezen op de verschillende inconsistenties en tekortkomingen in de huidige beoordeling van glyfosaat door de EU, die leiden tot verkeerde conclusies over de veiligheid ervan. Ze geven aan hoe de regelgevers van de EU, waaronder ECHA en EFSA, de EU-wetgeving niet hebben geïmplementeerd en de Europese en internationale richtlijnen niet hebben gevolgd", zo licht Tjerk Dalhuisen toe.

De organisaties organiseerden vanmorgen een persconferentie waarin ze aankondigden om de verlenging van de goedkeuring van glyfosaat juridisch aan te vechten bij het EU-Hof. Ook werden een aantal van de belangrijkste tekortkomingen van de EU-beoordeling belicht. "Deze actie toont onze toewijding aan het handhaven van de EU-wetgeving, die de bescherming van de gezondheid en het milieu voorrang geeft boven particuliere economische belangen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven