"Nudging werkt ook als mensen weten dat ze eraan blootgesteld worden"

Nudging werkt ook bij mensen thuis op momenten dat ze weten dat ze eraan blootgesteld worden. Dat stelde onderzoekster Merije van Rookhuijzen vast, die op 3 april van dit jaar promoveerde aan de Wageningen Universiteit. Onlangs verscheen de laatste publicatie van haar proefschrift, zo schrijft Resource.

In haar onderzoek vroeg Van Rookhuijzen deelnemers één nudge te kiezen die ze nog niet gebruikten en waarvan ze dachten dat het haalbaar was om die toe te passen binnen hun dagelijkse bezigheden. Deze nudges hadden te maken met zichtbaarheid, herinnering of toegankelijkheid.

Het ging bijvoorbeeld om fruit op ooghoogte in de koelkast leggen, een alarm zetten voor het moment dat je fruit zou willen eten of het fruit vooraf al klaarmaken en kleinsnijden. De gekozen nudges leidden tot een hogere consumptie van fruit vergeleken met de controlegroep die niet aan zelf-nudging deed. De deelnemers bleken zich goed aan de afspraak te houden om zichzelf een nudge op te leggen en het effect hield aan nadat ze ermee gestopt waren. De fruitconsumptie daalde dan niet.

Bron: Resource


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven