"Kom nú in actie voor het te laat is!"

Teddy Tomaat in actie voor gentechvrij voedsel

De campagne Houd ons Voedsel Gentech Vrij heeft een aantal nieuwe acties uitgerold in de strijd tegen gentech in voedsel. Bij monde van Teddy Tomaat klinkt de oproep: "Kom nú in actie voor het te laat is!"

"Dit is een belangrijke oproep aan iedereen in de biologische sector; vertel onze politici dat ze onze keuzevrijheid moeten behouden", lichten de initiatiefnemers toe.

Het Europees Parlement debatteert over een nieuwe wet voor nieuwe GMO's zonder voorafgaande veiligheidscontroles, verplichte traceerbaarheid en etikettering op het eindproduct. Dit zou betekenen dat genetisch gemodificeerd voedsel ongetest en zonder etiket op onze velden en borden zou kunnen verschijnen. "Vraag de Europarlementariërs om strikte regelgeving voor alle nieuwe GMO's te steunen om onze keuzevrijheid, gezondheid en milieu te behouden!"

Waarom is dit belangrijk?
In juli publiceerde de Europese Commissie een voorstel om nieuwe GMO's, die zij nieuwe genomische technieken (NGT's) noemen, uit te sluiten van de goedkeuringsprocessen van de bestaande EU-GMO-wetgeving. Het voorstel wordt deze weken besproken door het Europees Parlement. Volgens de huidige regels zijn oude en nieuwe GMO's onderworpen aan EU-goedkeuring, wat een risicobeoordeling voor de menselijke gezondheid en het milieu, transparantie voor producenten en boeren en duidelijke etikettering voor consumenten waarborgt. "Het loslaten van deze regels brengt keuzevrijheid voor boeren en consumenten in gevaar! Kom dus nu in actie. Wij hebben het recht om te beslissen wat we eten en verbouwen op onze velden!"

Teddy Tomaat
"Meet Teddy. De slapende tomaat met de wijzers is tot leven gekomen en Teddy pikt het niet langer! Teddy is hier om iedereen die nog slaapt wakker te rammelen. Want terwijl jij misschien denkt dat de overheid er alles aan doet om de natuur te redden, worden er in de politieke kamertjes hele andere plannetjes gesmeed.. Wat kun jij doen?"

Laat je informeren
Een aantal specialisten zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden tijdens één van de online meetings. Klik hier voor de data om gelijk met je neus in de meeting te kunnen vallen of meld je van te voren aan via dit aanmeldformulier.

Ga mee actievoeren in Brussel
"Op 29 november laten we massaal onze stem horen! De GMO-lobby in Brussel is sterk. Het lijkt er op dat alle garanties voor het verzekeren van GMO-vrije keuzes uit het voorstel zijn geschrapt... Voor alle burgers, boeren, maar ook voor de biologische sector, staat er heel veel op het spel. Dus meld je aan en ga met ons mee naar Brussel om te demonstreren voor het behoud van keuzevrijheid! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met de tijd en exacte locatie."

Mail de EU-parlementsleden
De campagnevoerders roepen iedereen op om in actie te komen voor het te laat is en de voorgestelde wetgeving op deregulering GMO’s alsnog wordt doorgedrukt. "Mail de parlementsleden met één van de vooropgestelde berichten en roep mensen om je heen op dit ook te doen. Op Mijnetenmijnkeuze.nl zijn een voorbeeldbrief én alle e-mailadressen te vinden."

De campagne Houd ons Voedsel Gentech Vrij is een initiatief van de Biowinkelvereniging en wordt ondersteund door Bionext, Udea, Foodcoop Odin, De Bolster, Stichting Demeter, Groenboerenplan, Demeter Internationaal, Stichting Warmonderhof, Ekoplaza, Velt, Stichting Zaadgoed, Greenpeace, Gimsel Rotterdam, Organicseeds.nl, Buizer Advies, Caring Farmers, Biohuis, Sustainable Food Supply Foundation, BioNederland & Rineke Dijkinga. Op het gezamenlijke platform www.mijnetenmijnkeuze.nl wordt alle informatie rondom dit thema gedeeld. "Alles ter beschikking voor iedereen. Artikelen, achtergronden, Q&A, acties, materialen, en meer. Gebruik het waar je kan! "


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven