QA manager Yarrah neemt modderbad

Afgelopen week bezocht Arthur Hartman, de QA manager van Yarrah, een belangrijke leverancier van biologisch varkensvlees in Denemarken. Deze bezoeken omvatten altijd inspecties van het slachthuis en ontmoetingen met biologische varkensboeren. Yarrah gaat voor volledige transparantie in de gehele keten en onderhoudt al jarenlang nauwe relaties met haar leveranciers en zo ook met deze Deense leverancier.

"Een bezoek brengen aan de boeren in Denemarken is altijd een feestje", aldus Arthur. "Het is indrukwekkend om te zien hoe de varkens daar worden gehouden." Hij benadrukt dat Denemarken het enige land in de EU is waar de biggetjes in de natuur worden geboren. Op de uitgestrekte landerijen hebben de varkens alle ruimte om in de modder te wroeten, te rennen en te spelen met hun soortgenoten. Arthur bezocht de boerderij van Knud Ankers, die ligt op slechts een half uurtje rijden van het slachthuis. Met 80 hectare grond en 185 moederdieren (zeugen) heeft hij een aanzienlijke boerderij. De varkens, van het ras 'Topigs Norsvin (TN-17)', hebben elk 500-600m2 buitenruimte. De verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke biggetjes is gelijk verdeeld, met zo’n 16 biggetjes per zeug.

Het slachthuis waar Yarrah zijn biologische varkens inkoopt, werkt samen met zo'n 70 biologische varkensboeren, waaronder de boerderij van Knud Ankers, en heeft ongeveer 800 medewerkers. Arthur inspecteert ook hier of de varkens met respect worden behandeld en of de traceerbaarheid van de biologische varkens volledig is gewaarborgd. Belangrijk is dat de biologische boeren een actieve rol spelen in het bedrijf en ook aandeelhouder zijn. Het slachthuis houdt altijd biologisch voer op voorraad, voor het geval dat de varkens om welke reden dan ook langer moeten wachten.

De draagtijd van een zeug bedraagt gemiddeld 3 maanden, 3 weken en 3 dagen (115 dagen). Zodra de biggetjes ongeveer 80 kg wegen, wat meestal rond de leeftijd van 5-6 maanden is, worden ze naar het slachthuis vervoerd. De afstand van de boerderij naar het slachthuis bedraagt maximaal 4 uur. Yarrah koopt uitsluitend delen van het varken die doorgaans niet door mensen worden geconsumeerd, zoals: lever, longen, harten en nieren. Ze vermijden bewust gangbare vleesproducten, zoals karbonades, en richten zich op wat ze beschouwen als "left-overs" met de meest voedzame ingrediënten.

Voor meer informatie:
Yarrah Organic Petfood
Van Leeuwenhoekstraat 26
3846 CB Harderwijk
0341 439850
info@yarrah.com
www.yarrah.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven