Stapsgewijs van gangbaar naar biologisch boeren

Op boerderij 'De Grazige Weiden' in Oudewater staat een opmerkelijke verandering op het punt te gebeuren. Vanaf 1 april 2024 zal de boerderij voor het eerst biologische melk produceren. Jan en Conny Graveland hebben hun eigen unieke weg bewandeld in het stappenplan naar een biologische bedrijfsvoering.

Het bedrijf beslaat meer dan 26 hectare veengrond, waarop al vijf jaar geen kunstmest is gebruikt. Jan benadrukt dat stikstof niet de beperkende factor is op veengrond; voor hen is vocht meestal de cruciale factor. "Met voldoende vocht kunnen we echter uitstekend boeren zonder kunstmest", benadrukt de ondernemer.

Intensiviteit en uitdagingen
Jan en Conny wilde wel eerde de omschakeling maken maar stuitte op een intensiviteit van 60 koeien op 26 hectare. De intensieve benadering maakte gebruik van krachtvoer en restproducten zoals perspulp en gras. Bio biedt echter weinig restproducten en samenwerken met een akkerbouwer past niet bij het onafhankelijke ethos van beide ondernemers. Bovendien zijn de vervoersbewegingen in strijd met de bio-principes.

Economische overwegingen
De beslissing om over te schakelen kwam na een grondige analyse van de mogelijke groei naar zelfvoorziening in ruwvoer. Met een graslandopbrengst die een bedrijf met 40 koeien mogelijk maakt, bleek dit economisch vergelijkbaar te zijn met de oude gangbare situatie.

Skal certificaat en timing
In het voorjaar van 2022 werd de grond aangemeld bij Skal. Het vee kon vanaf het voorjaar van 2023 worden aangemeld, maar wachten was nodig vanwege de aanwezigheid van gangbare perspulp. De economische impact was positief, aangezien de gangbare en biologische melkprijzen in 2022 weinig verschilden.

Veeaanpassingen
De kruisling koeien, geïntroduceerd in 2010, zijn al gewend aan een eiwitarm en energierijk rantsoen. Deze aanpassingen maken de omschakeling naar biologisch soepel. Met een vervangingspercentage van minder dan 20% is de uitdaging nu om met slechts 15% vervanging te werken, waardoor het bedrijf volledig zelfvoorzienend is in ruwvoer en mest.

Erkenning
Het Skal-certificaat biedt niet alleen een nieuwe uitdaging voor de ondernemers, maar ook erkenning en waardering voor hun duurzame bedrijfsvoering. Het markeert een belangrijke mijlpaal op hun reis naar biologische landbouw.

Mede mogelijk gemaakt door
Binnen dit project wordt aan de hand van praktijkkennis via proefvelden gekeken hoe u als melkveehouder kunt blijven verdienen in een omgeving waarin markt, klimaat en regelgeving continu veranderen. Het project is mede mogelijk door steun van de provincie Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Bron: DLV Advies


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven