Rol van vrouwen in de voedingssector centraal tijdens BIOFACH-congres 2024

De voorbereidingen van beursduo BIOFACH en VIVANESS zijn in volle gang. De beursorganisatie verwacht in 2024 zo’n 2.800 exposanten uit de hele wereld. Tegelijkertijd wordt er een congres georganiseerd met een veelzijdig programma.

'Voedsel voor de toekomst: de impact van vrouwen op duurzame voedselsystemen' is het hoofdthema van het BIOFACH-congres van 2024. "Het zet de transformerende kracht van vrouwen in de voedselsector in de schijnwerpers en onderzoekt hun rol voor een duurzamer voedselsysteem in de toekomst", laat de organisatie weten. "We zien een toenemend aantal vrouwen die strategische, praktische oplossingen ontwikkelen in de hele biologische waardeketen," zegt Tina Andres, voorzitter van de nationale biologische vereniging BÖLW. "Deze vrouwen zorgen voor blijvende veranderingen in de toekomst van voedsel en landbouw." De keuze van het thema van het congres is gericht op het verbeteren van hun zichtbaarheid.

Biologisch boerin Laura Kulow en farm-to-table initiatiefneemster Alice Waters zijn voorbeelden van de impact die vrouwen kunnen hebben op de transformatie naar een duurzamer voedselsysteem.

Biologisch is niet genoeg voor Kulow
Laura Kulow runt een biologisch graanbedrijf van 500 hectare in Saksen-Anhalt, Duitsland. Samen met negen andere bedrijven behoort ze tot de pioniers die samen met Bohlsener Mühle een regionale waarde/prestatieberekening hebben uitgevoerd, een manier om de monetaire waarde te berekenen van de openbare diensten die door boeren worden geleverd op sociaal, milieu- en regionaal-economisch niveau. Kulow is overtuigd: "Deze berekening maakt onze bijdrage aan een duurzamere landbouw zichtbaar. Dat zorgt voor meer waardering en vooral voor een proces van voortdurende verbetering." Ze is dan ook een van de eersten die concrete conclusies heeft getrokken uit de resultaten en is nu van plan om een nieuw agrobos aan te planten om haar bijdrage op het gebied van "habitatcreatie" blijvend te verbeteren.

De inspirerende filosofie van Alice Waters
Alice Waters was een van de eerste koks die het belang van seizoensgebonden, lokale en biologisch geteelde voedingsmiddelen benadrukte. In het begin van de jaren 1970 opende ze het restaurant "Chez Panisse" in Berkeley, Californië, dat een van de eerste Farm-to-Table restaurants in de VS was. Vandaag de dag wordt ze geroemd als activiste en oprichtster van deze wereldwijde beweging. "Ik realiseerde me dat de mensen die voor het land zorgen waardevol zijn en betaald moeten worden voor het harde werk dat ze doen. Ik vond dat niet radicaal," legt Waters uit. "Voor mij leek het vanzelfsprekend: We zorgen voor het land; we vieren de oogst; we gebruiken seizoensgebonden, lokale ingrediënten om samen te koken; en we zitten aan tafel om te eten. Haar filosofie heeft veel mensen geïnspireerd om bewuster te worden van hoe en wat ze eten, en om de kwaliteit van hun voedsel te waarderen.

Echte duurzaamheid is alleen mogelijk met gendergelijkheid
Het thema van het congres is niet alleen bedoeld om positieve voorbeelden te benadrukken. De cijfers laten zien dat er nog veel te doen is op het gebied van gendergelijkheid. In de OESO-landen hebben mannen nog steeds de overhand in bedrijven in de landbouwsector. In dit verband kan het bevorderen van genderintegratie positieve gevolgen hebben voor de drievoudige uitdaging van de voedselsystemen: het waarborgen van voedselzekerheid en voeding voor een groeiende bevolking, het ondersteunen van het levensonderhoud van miljoenen mensen die werkzaam zijn in de voedselvoorzieningsketen, en dit doen op een ecologisch duurzame manier.

Het BIOFACH Congres zal worden gehouden in Neurenberg, parallel aan de beurs, van 13 tot 16 februari 2024.

Voor meer informatie:
BIOFACH
www.biofach.de/en


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven