Van melkvee in Blankenham naar biologische groenten en koeien in de Noordoostpolder

Albert Hulleman en zijn broer staakten hun melkveebedrijf in Blankenham en maakten een nieuwe start op het biologische melkvee- en groententeeltbedrijf van zijn schoonfamilie in de Noordoostpolder. "Het went werkendeweg."

"Er was niet één aanleiding voor ons besluit, er speelde van alles tegelijk", vertelt Albert Hulleman. Zijn broer Richart en hij zijn beiden de 50 gepasseerd en hebben geen opvolger. Ze moesten eigenlijk een stal vervangen maar dat zou lastig worden met de vergunning. En zet je zo'n stap nog zonder opvolger? "We zaten met nog acht collega's in een gebiedsproces om de veehouderij rond natuurgebied Weerribben - de Wieden te extensiveren. Maar de échte trigger kwam toen mijn schoonfamilie in de Noordoostpolder iemand zocht voor de melkveehouderij op hun gemengde biologische bedrijf. En toen kwam ook nog de kavel naast dat bedrijf te koop." De Hullemans benaderden de provincie en die bleek geïnteresseerd om hun 64 hectare grond aan te kopen ten behoeve van het gebiedsproces. Albert: "Dat stelde ons in staat om die kavel in de Noordoostpolder te kopen en daarmee konden wij als volwaardige partners toetreden tot de maatschap van mijn schoonfamilie."

Lastig moment
Afgelopen mei namen Albert en Richart afscheid van de koeien. "Dat was wel even een lastig moment", blikt Albert terug. Maar verder zaten ze er vrij nuchter in. Ze waren natuurlijk al een poosje aan het wennen aan het idee van stoppen. De overgang naar de nieuwe situatie ging gepaard met forse financiële transacties. "Rabobank werkte goed mee", zegt Albert daarover. "Wij hadden nog een gunstige financiering van het melkveebedrijf en die mochten we meenemen. En beide bedrijven hadden dezelfde adviseur bij de bank. Dat maakte het ook makkelijker."

Nieuwe rol went
Hun nieuwe rol op het biologische bedrijf pakken de broers vlot op. "Het went werkendeweg", zegt Albert. "Richart doet de koeien en 's ochtends help ik daar nog mee. Dat werk is natuurlijk vertrouwd." De rest van de dag werkt Albert op het groententeeltbedrijf. "Sommige van die klussen ken ik nog wel van vroeger. En de zomer is een mooie tijd met veel werk en veel afleiding. Dat scheelt ook. Het was in het begin alleen even wennen dat ik met de auto naar m'n werk moest", lacht hij.

Stephan Plasschaert, accountmanager Food & Agri Rabobank: "Uitgaan van eigen kracht. De broers Hulleman hebben binnen het gebiedsproces hun eigen koers uitgestippeld. Het resultaat is prachtig, een nieuwe samenwerking en kansen om verder te ondernemen."

Bron: Rabobank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven