6e Biofruit Congres bevestigt opleving in groei bio-markt

Het 6e internationale congres over de vraag naar bio-producten, duurzaamheid en innovatie werd georganiseerd door Eurofresh Distribution en IFEMA tijdens Fruit Attraction op 3 oktober 2023. Aan het evenement namen wereldwijde experts en leiders uit de sector deel, waaronder Michael Curran, FiBL, Miriam van der Waal, consultant bij A-Insights, Sophie Pagnon, hoofd marketing van Ecoveritas en Steffen Reese, CEO van Naturland. Zij deelden hun visie op de herstellende markt, strategieën om de vraag te stimuleren en de bredere holistische rol van de bio-sector.

Michael Curran van FiBL bevestigde dat de vraag naar bio-producten sinds het tweede halfjaar van 2023 in veel landen weer aantrekt, nu de inflatie stabiliseert. De retail heeft de afgelopen 20 jaar de omzet van bio-producten verzevenvoudigd tot € 125 miljard in 2021. China is nu de op twee na grootste consument met een aandeel van 9% van de wereldmarkt, achter Europa (EU27 + Zwitserland) 40% en de VS 39%.

Miriam van der Waal van A-Insights zegt dat in de periode 2012-21 de verkoop van AGF snel groeide, met 7-13% per jaar. Maar het uitbreken van de Covid-19-pandemie en de daaropvolgende inflatie hebben de gemiddelde EBIT-marges van bio- bedrijven zien krimpen van 2,7% in 2020, tegenover 1,4% voor het conventionele segment, naar 1,7% in 2021 en 0,1% in 2022, terwijl de conventionele sector zijn niveau heeft zien stabiliseren op 1,9%.

Sophie Pagnon van Veritas deelde de holistische aanpak van het bedrijf gebaseerd op het "Tu Mejor Version" concept dat intern en extern wordt toegepast om de categorie te helpen stimuleren. Deze aanpak is de sleutel geweest tot het succes van de enige bio-supermarktketen in Spanje.

Steffen Reese, CEO van Naturland: "We eten biologisch of we eten helemaal niet." Tot 2022 heeft klimaatverandering naar schatting
€ 251 miljard aan schade veroorzaakt. De biologische afzet in Duitsland daalde licht met -0,35% tot € 15,3 miljard, na een verdubbeling in de voorgaande zeven jaar. Supermarkten zijn goed voor 66,7% van de biologische afzet, gespecialiseerde winkels voor 20,5% en e-commerce voor 12,8%.

Cecilio Peregrin, voorzitter van de slacommissie van Proexport in Murcia, zei dat er in 2019-22 een vermindering van 20% in het gebruik van meststoffen is bereikt, terwijl de CO2-uitstoot in slechts drie jaar met 63% is verminderd door het gebruik van 100% groene energie uit hernieuwbare bronnen.

Felipe Fuentelsaz, coördinator tuinbouw van het WWF Spanje, presenteerde de gratis onlinetool "WWF Water Risk Filter" om bedrijven en investeerders te helpen bij het vaststellen van prioriteiten voor acties op het gebied van waterbeheer.

Nolan Quiros, senior technisch expert voor GlobalGAP, GRASP, belichtte de laatste vooruitgang met de GlobalGAP-standaard Integrated Farm Assurance (IFA) versie 6 voor groenten en fruit, evenals de vrijwillige aanvullingen SPRING en GRASP. "Deze aanvullingen helpen niet alleen om duurzame tuinbouwpraktijken en verantwoord water- en arbeidsbeheer te garanderen, maar ook om de communicatie en informatie in de toeleveringsketen te verbeteren."

Voor meer informatie:
M. Belén Barbini
+34 615051357
belen@eurofresh-distribution.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven