Tips voor najaar- en wintervoerstrategie biologisch rundvee

Hoe benut jij het herfstgras van dit jaar? Hoe houd jij je ureum op peil? En wat is de voer strategie voor de winter? Het BioTeam van Agrifirm heeft wat tips op een rij gezet.

Inkuilen najaarsgras

  • Het is belangrijk om te weten dat herfstgras de volgende eigenschappen heeft:
    Er komt veel stikstof beschikbaar door een hoge mineralisatie. Dit betekent dat de plant veel stikstof kan opnemen.
  • De kortere dagen in het najaar geven een hoger eiwitgehalte in de vorm van nitraat in het gras. Nitraat remt de groei van bacteri├źn, waardoor het inkuil proces langzamer verloopt.

Het inkuilen van najaarsgras vraagt extra aandacht. Niet alleen vanwege de samenstelling van het gras, maar ook door de hogere luchtvochtigheid en minder zonuren droogt het gras in het najaar slecht. En worden gisten en schimmels niet afgedood.

Enkele tips bij het inkuilen:

  • Maai bij voorkeur wanneer het weerbericht een aantal dagen zonnig weer afgeeft. Het suikergehalte is hoger en je kunt het gras met een iets hoger drogestofgehalte inkuilen.
  • Maai pas wanneer het luchtdroog is. In de herfst is dit over het algemeen pas aan het eind van de morgen.
  • Kies het juiste inkuilmiddel. Gebruik van Ecosyl bij najaarsgras versnelt het inkuilproces en heeft daarvoor maar een beperkte hoeveelheid suikers nodig.

Ureumgehalte op peil houden
Met het najaarsgras kan het zijn dat het ureumgehalte van jouw biologisch melkvee gaat oplopen. Als het ureum boven de 30 komt is het belangrijk maatregelen te nemen. Een hoog ureumgehalte betekent dat het eiwit in de koe in onbalans is: er is te weinig energie beschikbaar en teveel eiwit.

Een hoog ruw eiwitgehalte in het gras vertaalt zich vaak in een hoog ureumgehalte in de melk. Is het ureum op jou bedrijf hoger dan 25? Kies dan voor een energierijke krachtvoersoort. De Agrifirm-adviseur kan je helpen met het kiezen van de juiste krachtvoer. Ook kan het bijvoeren van een energierijke kuil op stal je helpen in het bijsturen van het ureumgehalte.

Wintervoerstrategie
De eerste kuilanalyses van dit jaar zijn alweer binnen. Bespreek deze met je adviseur en maak alvast een plan voor de winter. Met de hoeveelheid gras die er dit jaar groeit kan het interessant zijn om grasbrok te laten maken om deze winter de voerkosten iets te drukken. Of overweeg eens een enkelvoudige grondstof of balans meel te voeren.

Bekijk hier het assortiment biologisch melkveevoer.

Voor meer informatie:
Agrifirm
Landgoedlaan 20
7325 AW Apeldoorn
088 4882980
biologisch.feed@agrifirm.com
www.agrifirm.nl

Foto: Dreamstime


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven