Peter Lamet: “Met biologisch eten bereiken we een mooiere wereld”

Fotoreportage Organic Foodfair ter ere van 30-jarig bestaan BD-Totaal

Tholen - ‘Eet je wereld mooier’, zo luidde de titel van de Organic Foodfair die BD-Totaal afgelopen zaterdag 4 november organiseerde. Hiermee vierde BD-Totaal Organic Foodservice het 30-jarig bestaan met klanten, leveranciers, (oud-)werknemers en andere belangstellenden. Zo’n 500 mensen hadden zich vooraf aangemeld. Een geslaagd evenement, zo waren de leveranciers en bezoekers lovend over de gezellige sfeer. Ook de organisatoren van de Organic Foodfair waren tevreden en liepen rond met een lach van oor tot oor.

Zo’n 40 leveranciers en organisaties toonden hun producten en diensten aan de bezoekers. Biojournaal bezocht alle kramen en maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Aan het begin van de middag opende directeur Peter Lamet officieel het evenement. In zijn speech ging hij niet alleen in op de historie van BD-Totaal, maar maakte ook van de gelegenheid gebruik om een paar mensen extra te bedanken. Medeoprichter Frank Jansen, die net op tijd binnen was, werd als eerste er bij gehaald. Daarna kwam Michel Ramselaar naar voren, de eerste werknemer van BD-Totaal die daar met pensioen is gegaan. Hij is in coronatijd weggegaan en Peter wilde hem graag nog even in het zonnetje zetten voor het feit dat hij BD-Totaal een heel eind vooruit heeft geholpen.

Mark Snethlage van Lievegoed werd als representant van al BD-Totaal’s klanten er bij gehaald. Hij was in 1993/1994 kok bij Salvia in Driebergen en heeft tot op de dag van vandaag bestellingen geplaatst. "Jou moest ik als persoon toch even eren, als vertegenwoordiger van al die klanten en al die mensen die de afgelopen dertig jaar bij ons besteld hebben." Allemaal kregen ze een plankje overhandigd, gemaakt bij Overkempe. als dank voor hun waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van BD-Totaal.

Mark Snethlage, Michiel Ramselaar, Peter Lamet en Frank Jansen.

Peter vertelt dat er begin jaren negentig nog geen groothandel was die zich bezighield met bio-producten voor de out-of-home markt. Daar is hij dus samen met Frank mee aan de slag gegaan. "Dat bleek een redelijk succes", waarbij Peter ook de eerste klant bedankte, die helaas niet meer onder ons is. Het aantal klanten groeide en groeide en sinds 2009 is BD-Totaal aan het Lichtschip in Houten gevestigd. De afgelopen dertig jaar waren meer dan 100 werknemers in dienst bij BD-Totaal en hebben meer dan 650 leveranciers spullen en diensten geleverd. "En meer dan 3000 klanten hebben spullen van ons afgenomen en daar mooie dingen mee gemaakt hebben om weer andere mensen mee te verwennen."

Het evenement betekende voor BD-Totaal ook de aftrap naar de toekomst. In het voorjaar begon het met het idee om het jubileum te vieren, maar het werd ook de aftrap naar de toekomst. "Er ligt een hele uitdaging. In de komende zes jaar willen we zoveel mogelijk mensen inspireren om biologische producten te gaan verwerken in hun keuken, restaurant of waar dan ook. Elke geconsumeerde biologische bloemkool heeft een positieve bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering. Die biologische producten zijn allemaal bijzonder lekker. Vandaar dat we dit thema hebben gekozen, met dit eten bereiken we een mooiere wereld."

Bas Cloo, Dutch Cuisine.

Vervolgens gaven BD-Totaal en Dutch Cuisine de aftrap voor het project 'Biodiversiteit op je Bord'. Dit is een door het ministerie gesubsidieerd initiatief waarbij restaurants, chef-koks en cateraars een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behoud en herstel van biodiversiteit. Bas Cloo vertelde namens Dutch Cuisine de toehoorders wat meer over het project waarmee ze het eenvoudiger willen maken om je wereld mooier te eten.

Verder gaf chef-kok Sharon de Miranda, onder meer bekend als TV-kokkin van het programma BinnensteBuiten, tijdens de foodfair diverse kookdemo's met als thema 'Eet je wereld mooier'. En bij Stichting EKO-keurmerk kon men informatie verkrijgen over de inhoud en voordelen van de EKO-Horeca en -Catering certificering. Voor nieuwe deelnemers bieden zij een try-out aan in 2024.

Voor meer informatie:
BD-Totaal
Lichtschip 31
3991 CP Houten
030 2871445
info@bd-totaal.nl
www.bd-totaal.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven