Biologische citroentelers in Mexico hebben het moeilijk

De biologische citroenopbrengst in de belangrijkste aanvoerregio's van Noord-Amerika, namelijk Mexico en Californië, is dit jaar gedaald. "Mexicaanse telers kampen met financieringsproblemen en watertekort, waardoor de aanvoer van citroenen afneemt", zegt Gene Loudon van het Amerikaanse Dovex. Veel telers in de Mexicaanse staat Tamaulipas hebben de afgelopen 18 tot 24 maanden te maken gehad met droogte. Ze hebben bijna geen water meer. "Telers kunnen het zich niet veroorloven om waterputten te boren, omdat die te duur zijn. Tegelijkertijd lenen Mexicaanse banken de telers geen geld, zodat die niet beschikken over de nodige financiële middelen om in hun boomgaarden te investeren. Omdat het onderhoud te duur is, sterven veel bomen af door de droogte en hebben alleen de grootste spelers genoeg geld om hun activiteiten in stand te houden", vertelt Loudon.

Door het gebrek aan water valt de maatsortering van de citroenen tegen. "Bovendien is de kwaliteit niet zo goed als in de afgelopen jaren", aldus Loudon. Al met al zou de Mexicaanse citroenoogst 30 tot 35 procent lager kunnen uitvallen dan vorig jaar. Behalve Mexico kampt ook Californië met kleine maten als gevolg van klimaatverandering. Hoge temperaturen en nu eens droogte en dan weer overmatige regenval zorgen ervoor dat de oogst er naar schatting 30% lager is dan vorig jaar.

Sterke markt
Kleinere maten en een lagere opbrengst zorgen ervoor dat de markt voor grote maten citroenen sterk is in een tijd van het jaar waarin de aanvoer doorgaans overvloedig is. "Normaal gezien dalen de prijzen voor citroenen in deze tijd van het jaar, omdat zowel Mexico als Californië in productie komen." De prijzen voor grote maten blijven dit seizoen echter op een heel mooi niveau. Grote maten bio-citroenen, zoals 115, 95 en 75, worden verkocht tegen $42 à $48 per karton, wat erg goed is voor deze tijd van het jaar. Voor kleiner fruit daarentegen wordt het aanbod groot en zijn de prijzen gedaald tot tussen de $28 en $35 per karton.

Hoewel het moeilijk is om prijstrends te voorspellen, verwacht Loudon dat de markt redelijk goed zal blijven. Argentinië en Chili zijn klaar met hun seizoen, dus er is geen import meer uit het zuidelijk halfrond. "Voeg daar de kleinere maatsortering door het veranderende klimaat bij op en ik denk dat de kans groot is dat de markt het tot halverwege de lente redelijk goed zal volhouden", aldus Loudon. "De markt is zeer dynamisch nu het aanbod en de prijsveranderingen snel plaatsvinden. Voor telers hangt het succes af van het profiteren van afzetvensters. De inputkosten, klimaatverandering, maatsortering, prijs en het spel van vraag en aanbod wegen allemaal veel zwaarder door dan ooit tevoren. Het lijkt erop dat telers die grote maten citroenen van goede kwaliteit hebben, gebeiteld zitten voor het hele voorjaar. Voor wie kleine maten en een twijfelachtige kwaliteit heeft, kan het seizoen echt lastig worden."

Voor meer informatie:
Gene Loudon
Dovex
+1 509 421 2123 (VS)
genel@dovex.com
www.dovex.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven