Auke Haring (Odin) voer mee op zeilschip Tres Hombres

"Ik heb me ook weer leren vervelen"

"Ik had het niet willen missen", Odin-medewerker Auke Haring voer drie weken mee op zeilschip Tres Hombres, van Fairtransport Shipping & Trading BV. Zij verzorgen duurzaam en klimaatvriendelijk transport over zee, op de kracht van de wind. Ook de cacaobonen van Odin's chocoladeleverancier Chocolatemakers uit de Dominicaanse Republiek worden met de Tres Hombres vervoerd.

Op de Odin-website vertelt hij wat meer over zijn avontuur:

Hoe kwam je erbij om 3 weken op een zeilschip te gaan varen?
"Ik wist dat Odin leverancier Chocolatemakers een deel van hun cacaobonen met het zeilschip de Tres Hombres vervoert en dat ze regelmatig trainees vragen als aanvulling op hun crew. Ik had nog geen vakantieplannen en zoiets als dit is altijd een wens van mij geweest."

Hoe was het?
"Een geweldige ervaring. Bijzonder is dat je midden in de natuur leeft. Elke ochtend is er een mooie zonsopgang en ’s avonds weer een mooie zonsondergang. Het meest magische verschijnsel was de zeevonk. Dat is een lichtgevende alg. ’s Nachts zie je die in de boeggolf. Het is helemaal mooi wanneer dolfijnen daar doorheen zwemmen. Je ziet de dolfijnen dan zelf niet, maar je ziet de beweging die ze maken in de zeevonk. Dat zal ik nooit vergeten. En verder zijn er 's nachts ontzettend veel sterren en zie je veel vissen en vogels."

Van waar naar waar heb je gevaren?
"Oorspronkelijk zouden we op 17 augustus vanuit Kopenhagen in 22 dagen naar La Rochelle in Frankrijk zeilen. Maar bij zeilen over open zee staat niets vast omdat je je voortdurend aan het weer en vooral aan de wind moet aanpassen. Uiteindelijk vertrokken we op de 30e uit Kopenhagen en waren we 3 weken later in La Rochelle."

Wat vervoerden jullie?
"Niets! In de zomer vervoert de Tres Hombres vaak biologische wijn van Frankrijk naar Denemarken en dan moet zij leeg terug om opnieuw wijn op te kunnen halen."

Wat voor crew zit er aan boord?
"In totaal 15 mensen: 7 vaste crew en 8 trainees. De crew bestond uit zowel mannen als vrouwen en de leeftijden liepen uiteen van eind 20 tot gepensioneerd. Als trainee krijg je door mee te zeilen en te werken als het ware een zeiltraining, waarvoor je een certificaat meekrijgt."

Hoe is het leven op de Tres Hombres?
"Je leeft volgens het wachtsysteem. De hele dag is ingedeeld in wachten. Overdag 2 wachten van 6 uur en ’s nachts 3 van 4 uur. Een kwartier voor jouw wacht vertelt de vorige wacht wat er gebeurd is en waar je op moet letten. Je bent bezig met het schip op koers houden, schoonmaken, onderhoud, klusjes als het repareren van zeilen en touwen in de teer zetten. De boot wordt onderhouden terwijl je op zee bent."

"Er is geen enkele motor aan boord. Alles gaat op wind- en spierkracht. Je bent heel veel aan touwen aan het sjorren en achter het roer aan het staan. Je zit steeds lang op één koers totdat je moet veranderen van koers en dan heb je veel crewleden nodig om de zeilen bij te zetten. Soms wordt je ’s nachts wakker gemaakt daarvoor."

"De enige plekken waar je privacy hebt zijn het toilet en je bed. Als je jezelf wilt wassen doe je dat met zeewater, op het dek tussen 2 doeken in. Daarna spoel je jezelf af met een klein beetje kraanwater. Jezelf een paar dagen niet wassen is heel normaal op een zeilschip."

"Je wordt op een schip natuurlijk voortdurend heen en weer geschud. Op de Atlantische oceaan hadden we best hoge golven. Als je dan in je bed ligt wordt je er soms ingedrukt en daar weer van je bed getild."

"En het klinkt raar, maar ik heb me ook weer leren vervelen. We hadden heel weinig wind, daarom deden we er ook zo lang over, en dus was er niet altijd veel te doen. En dan komt er rust, zeker als je alles hebt uitgelezen aan boord. Ik had het niet willen missen."

Bron: Odin


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven