"Aantal bio-landbouwbedrijven in het afgelopen jaar verdubbeld"

Bio-landbouwregeling Ierland weer opengesteld

De Ierse staatssecretaris Pippa Hackett heeft aangekondigd dat de regeling biologische landbouw (Organic Farming Scheme) vanaf vrijdag 3 november open zal zijn voor nieuwe aanvragers en zal openblijven tot 8 december. Dit na een jaar van ongekende ontwikkelingen.

Minister Hackett bevestigde de opening van de regeling en zei:
"Ik ben verheugd dat ik de nieuwe regeling voor biologische landbouw formeel kan heropenen voor nieuwe aanvragers. Deze regering heeft een sterke visie op biologische landbouw, en de heropening van de regeling is de laatste ontwikkeling in de transformatie die al een aantal jaar onder deze regering gaande is. We verwachten dat de enorme belangstelling onder boeren zal worden weerspiegeld in de aanvragen voor de regeling."

"De huidige belangstelling voor biologische landbouw in Ierland is ongekend. Alleen al in het afgelopen jaar is het aantal biologische landbouwbedrijven verdubbeld en is er aanzienlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van de markt. Eerder dit jaar heb ik gezorgd voor financiering uit de Brexit Adjustment Reserve voor de promotie en ontwikkeling van de biologische sector, en Bord Bia lanceert op 6 november een nationale reclamecampagne voor consumenten. Het momentum van de biologische sector wordt nu sterk ondersteund door het regeringsbeleid en ondersteund door staatsagentschappen zoals Teagasc en Bord Bia, maar ook door de particuliere adviesdiensten in ACA en de Organizaties voor Organic Certification Bodies. Dit is een geweldige kans voor veel boeren om duurzaamheid te maximaliseren en hun bedrijf toekomstbestendig te maken door hun inputkosten te verlagen. Ik ben net terug van de biologische vakbeurs Natexpo in Parijs, waar ik inkopers van de grote retailers in Frankrijk heb ontmoet. Ze hebben vertrouwen in de toekomst van de sector en Bord Bia zal Iers biologisch voedsel in binnen- en buitenland blijven promoten. We zijn vastbesloten om de doelstelling van het Climate Action Plan te halen om tegen 2030 10% van het land biologisch te bewerken, en de sleutel daartoe is de verhoogde begrotingssteun voor biologische landbouw van €256 miljoen in ons strategisch plan voor het GLB."

De regeling biologische landbouw is een agromilieumaatregel in het kader van het strategisch plan voor het GLB van het ministerie. Veehouders die een contract aangaan, kunnen in aanmerking komen voor jaarlijkse betalingen tot €300 per hectare tijdens de omschakelingsperiode en tot €250 per hectare wanneer ze de volledige biologische status hebben bereikt. Er zijn hogere betalingspercentages beschikbaar voor biologische tuinbouw- en grondbewerkingsbedrijven. Daarnaast is er een jaarlijkse deelnametoeslag van € 2.000 in het eerste jaar van de omschakeling en € 1.400 per jaar daarna ingevoerd om biologische boeren te ondersteunen.

Minister Hackett concludeert: "Vorig jaar heb ik het Organic Strategy Forum bijeengeroepen en mijn ministerie heeft geluisterd naar en samengewerkt met de landbouwgemeenschap en belanghebbenden in de hele sector. Het is bijzonder geruststellend om de steun van de landbouworganisaties voor de biologische landbouw te zien. Ik heb gereageerd door te zorgen voor een verbeterd pakket maatregelen die basissteun bieden voor degenen die zich bij de regeling aansluiten. De meest recente maatregel is de biologische handelshub, een gratis marktplaats waar biologische boeren producten kunnen kopen en verkopen. Biologische boeren hebben ook prioritaire toegang tot ons landbouwmilieusysteem, ACRES. Ik wil alle geïnteresseerde boeren aanmoedigen om samen met hun adviseurs de beschikbare steun te onderzoeken en de komende weken een aanvraag voor deze regeling in te dienen."

Minister Charlie McConalogue T.D. verwelkomde de heropening van het biologische landbouwprogramma en verklaarde: "Het is mijn ambitie om boeren in heel Ierland te ondersteunen bij het uitoefenen van de landbouwactiviteit die het beste past bij hun bedrijf en hun boerenfamilie, en het biologische landbouwprogramma biedt boeren een zeer aantrekkelijke kans. Deze steun wordt niet alleen verleend via zeer aantrekkelijke betalingen in het kader van de regeling, maar ook via financiering voor afzetbevordering om de verkoop aan de consument te stimuleren. Dit zal ook belangrijk zijn bij het verwezenlijken van onze ambitie om het bio-landbouwareaal te vergroten."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven