Warmonderhofkaas: terug van weggeweest

Afgelopen zomer hebben veehouder Joep en kaasmaker Judith hard gewerkt om de kaasmakerij van Warmonderhof weer tiptop in orde te maken. Met succes, want inmiddels is ruim 5200 liter melk verwerkt tot zo'n 580 kilo kaas, in diverse formaten. De Warmonderhofkaas is verkrijgbaar in de Hofwinkel en ze hopen binnenkort ook op andere adressen.

Van eigen koeien
De 'Hofkaas' wordt gemaakt met de melk van de koeien die dagelijks verzorgd worden door veehouder Joep en de studenten. De melk loopt op de ochtend van het kaasmaken van de melktank in de kaastobbe en wordt vervolgens langzaam opgewarmd. Daarna worden het zuursel en (vegetarische) stremsel aan de melk toegevoegd en ongeveer drie uur later tillen ze de melk na het stremmen, snijden en wassen in de vorm van een kaas uit de tobbe. Dan zetten ze de kazen onder de pers zodat de korst van de kazen mooi dicht wordt en laten de kaasmakers ze in het pekelbad zakken zodat de kazen hun ziltheid krijgen. Na twee dagen pekelen laten ze de kazen rijpen in de rijpingsruimte totdat ze als jonge, jong-belegen, belegen en oude kaas verkocht kunnen worden. Korter kan de afstand van koe tot kaas bijna niet worden.

Voor meer informatie: kaasmakerij@warmonderhof.nl en www.aereswarmonderhof.nl

Bron: Aeres Warmonderhof

Foto: Dreamstime


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven