De biologische sector verbruikt rond de 100.000 ton strooisel per jaar, vooralsnog vooral van gangbare oorsprong. Binnen het project onderzoeken we alternatieven voor gangbaar strooisel die (deels) de strooiselvraag kunnen invullen. Door een heel aantal biologische ondernemers wordt natuurmaaisel al toegepast als strooisel in de stal. Met het oog op toenemende extensivering en verschraling van natuurgebieden lijkt de stroom natuurmaaisels, ongeschikt als veevoer, de komende jaren verder in omvang toe te nemen.
Maar om deze organische stroom als strooisel in de biologische kringloop in te kunnen zetten spelen er een aantal vragen. Hoe kom je eraan? Welke materialen en beheerstypen zijn geschikt? Hoe ziet een succesvolle samenwerking tussen terrein beherende organisaties en boeren eruit? Wat is een eerlijke prijs/onkostenvergoeding? Hoe sla je het maaisel op en hoe pas je het toe als strooisel? Hoe ga je om met wisseling in kwaliteit door de jaren? Hoe zit het met onkruidzaden? Etc.
Voor geïnteresseerde boeren en terreinbeheerders organiseren we daarom een bijeenkomst op het bedrijf van Koos en Monique van der Laan, De beekhoeve in Kamerik. Dit bedrijf heeft al jarenlang ervaring met de inzet van natuurmaaisel en het gebruik hiervan als strooisel in hun potstal. Ook andere ervaringsdeskundigen zullen bijdragen zoals Jan Duijndam van de Bieslandhoeve. Ze delen graag hun ervaringen in gesprek met de deelnemers.
Programma
12:45-13.00 uur inloop met koffie en thee
13:00 welkom en inleiding (Jan de Koeijer, Bionext)
13:10 voorstelrondje: welke vragen spelen er?
13:20 rondleiding over het bedrijf, gericht op winning en aanvoer van natuurmaaisel, opslag en toepassing, functionaliteit natuurmaaisel als strooisel en verwerking en toepassing van de mest
14:10 in gesprek over de thema’s
+/- 15:00 einde bijeenkomst
Natuurmaaisel als strooisel in de biologische veehouderij: zwart goud!
Woensdag 15 november 2023
De Beekhoeve, Van Teylingenweg 172, Kamerik
Aanmelden kan via deze link.
Voor meer informatie over het project koplopers in kringlooplandbouw, bezoek de projectpagina. Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV