Nick Bakelaar (SPOT) over wereldwijde marktsituatie zoete aardappelen:

"We zijn volop bezig om zoete aardappelen in de grond te krijgen om het verwachte gat in de zomer op te vangen"

Tholen - Het zoete aardappelseizoen is op dit moment in volle gang met Egyptische zoete aardappels. "We hebben hiervoor een goede afzet richting onze klanten. We werken daarbij nauw samen met onze partners. Het is een behoorlijk lastige markt, maar gezamenlijk zorgen we ervoor om de zoete aardappels verpakt en verkocht te krijgen binnen onze programma’s", vertelt commercieel manager Nick Bakelaar van Spot. "Zoals het er nu naar uitziet, zullen we door kunnen gaan tot en met maart met onze zoete aardappels uit Egypte."

"Hiernaast zijn we al volop bezig met onze USA telers, waar we nu ook op bezoek zijn", vervolgt Nick. "Duidelijk is dat er zo’n 20% minder verwacht wordt doordat er minder is geplant door de telers. Hierdoor zijn wij aan het plannen samen met onze telers waar wij onze zoete aardappelen gaan verdelen zodat we ervoor kunnen zorgen dat we al onze programma’s en klanten kunnen gaan leveren en er niks tekortkomt. De oogst zelf ziet er erg goed uit en de maatsortering is gemiddeld te noemen waardoor er dus niet een overschot of tekort zal zijn van een bepaalde maat. Daarnaast is de lokale vraag op dit moment heel goed waardoor er hogere prijzen worden gemaakt richting de exportmarkt. Wel verwachten we door het feit dat er minder aardappels zijn het een kort seizoen zal gaan zijn vanuit USA waar planning key is en we nergens tekortschieten."

"Verder zijn we ook al aan het plannen met onze Argentijnse en Zuid-Afrikaanse telers zodat we het gat wat verwachten in de zomer kunnen opvangen. Hier worden op dit moment de planten geteeld en verwachten we in april te beginnen met oogsten. Voor nu zijn we dus volop bezig om voldoende aardappelen in de grond te krijgen zodat we straks géén tekort hebben", aldus Nick. "Ook zijn we ons aan het focussen op de markt voor biologische, wit- en paarsvlezige zoete aardappelen. Dit is nog een behoorlijke nichemarkt, waar wij geloven ons nog meer te kunnen positioneren. Het zijn prachtige aardappelen die te snel worden vergeten, wat hartstikke zonde is!"

Voor meer informatie:
Nick Bakelaar
Spot
ABC Westland 128
2685 DB Poeldijk
Tel: +31 (0)174 47 9232
nick@spot.farm
www.spot.farm


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven