Provincie koopt 12,5 hectare grond van Biokaas Kinderdijk voor natuuraanleg

De provincie Zuid-Holland heeft maar liefst circa 12,5 hectare grond aangekocht van biologische boerderij en kaasmakerij Biokaas Kinderdijk in polder Blokweer te Alblasserdam. De gronden maken nu deel uit van het Natura 2000-gebied 'Boezems Kinderdijk' en het Natuurnetwerk Nederland. De percelen worden als natuur ingericht om zo dit natuurgebied te versterken.

Goed nieuws dus, voor broedvogels als de Purperreiger, Zwarte Stern of Snor. 'Kinderdijk' wordt ook gebruikt als overwinterings- en rustgebied door de Smient, Krakeend en Slobeend. Om het nieuw toegevoegde gebied hiervoor aantrekkelijk te maken zullen rietmoeras, struweel en open water elkaar gaan afwisselen.

"Deze aankoop maakt nieuwe natuur mogelijk. Biokaas Kinderdijk verkeerde in zwaar weer, mede door de verkoop van de grond is het voor het bedrijf mogelijk om een doorstart te maken en om de boerderij en kaasmakerij in aangepaste vorm voort te zetten", aldus projectleider Joost Rink.

In de toekomst zal de hele polder Blokweer natuur worden. De plannen hiervoor worden gemaakt door de provincie in overleg met Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk, Natuur- en vogelwacht de Alblasserwaard, Waterschap Rivierenland, gemeente Alblasserdam en Staatsbosbeheer. Alle particuliere eigenaren in de polder zijn hierover benaderd en blijven ook in de toekomst betrokken.

Bron: Provincie Zuid-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven