“Waar tuinders in het verleden nog terugdeinsden voor een omschakeling naar biologisch in verband met de risico’s is dat nu niet meer aan de orde”

“Waarom zijn jullie een omschakelcampagne gestart?” Aldo en Mark van The Conscious Farmer (TCF), een onafhankelijk adviesbureau in de biologische glastuinbouw dat in 2018 is opgericht en inmiddels wereldwijd opereert, vertellen: “Wij laten zien dat het anders kan, door schoon te telen, voor een gezonde toekomst voor de mens en de aarde. Wat dat betreft hebben we nu de wind mee. Gewasbeschermingsmiddelen worden langzaam maar zeker uit gefaseerd. De Green Deal-regelgeving in Europa mikt op een reductie van 50% vóór 2030, maar veel tuinders kijken nu al een stuk verder, ook omdat de consumenten en retailers 'schone' producten willen.”


‘Coaching on the Job’ van Aldo van Os (links) van TCF

Meer dan 200 hectare
Aldo vervolgt: “Wij worden regelmatig gevraagd bij het ondersteunen van de omschakeling van conventionele teelten naar 100% biologisch of 100% pesticide free. Met een weldoordacht stappenplan begeleiden we de tuinder die het zonder chemie wil doen, met inbegrip van alles wat erbij komt kijken. In de praktijk blijkt dat onze aanpak hoge kwaliteit en productiviteit realiseert en dat de biologische gewasbescherming gemiddeld 50% minder kost dan gebruikelijk. Sinds 2018 helpen wij wereldwijd biologische en conventionele tuinders met onze campagne. Het gaat inmiddels om een totaal van meer dan 200 hectare glastuinbouw en er komen regelmatig tuinders bij die willen omschakelen.”

Schimmelinfecties voorkomen
De adviseurs vertellen verder over hun specifieke aanpak: “Planning, preventie, een sterk vooruitziende blik en oog voor elk detail is kenmerkend voor onze aanpak en komt mede voort uit onze decennialange ervaring. De biologische teelt is niet moeilijk, maar wel uitdagend. Je hebt namelijk een totaal andere benadering nodig. Die omslag vinden veel tuinders lastig.

In de gangbare paprikateelt bijvoorbeeld zijn er significante problemen met Fusarium. Sommige tuinders moeten door deze schimmelinfectie de gehele kas ruimen. Fusarium en ook Pythium zijn echter goed biologisch te beheersen met een sterke focus op bodemleven, zuurstof, waterkwaliteit en temperatuur. Als er geen actief bodemleven aanwezig is in het substraat of de bodem vóór het planten zijn de Fusarium en Pythium er als eerste bij.

Voldoende zuurstof in het irrigatiewater en bodemsubstraat is essentieel. De watertemperatuur moet je altijd beneden de 25 graden Celsius houden en koudwaterschokken voorkomen. Als je die vier aspecten in de gaten houdt, houd je de schimmelsporen echt in de hand. Veel telers klagen dat de planten schijnbaar uit het niets plat gaan van een infectie. Maar de infectie vond weken daarvoor al plaats. Preventie is daarom zo belangrijk!"

Honderd procent biologisch
Veel tuinders beginnen met een omschakeling naar pesticide free vaak onder druk van regelgeving en marktwerking, soms ook omdat ze zelf die keuze gemaakt hebben, merken de adviseurs. “Pesticide free is overigens niet waar onze begeleiding stopt. Wij mikken op honderd procent biologisch, dat wil zeggen niet alleen de gewasbescherming biologisch, maar ook de bemesting. Het bodemleven activeren door middel van biologisch actieve compost en compostextracten maakt de bodem luchtiger en verbetert de natuurlijke gewasbescherming en de voedingsopname door middel van natuurlijke chelaten. Heb je het bodemleven op orde dan wordt - onder de grond - veel werk voor je gedaan.”

De adviseurs sluiten het interview af. “Ons laatste speerpunt is onze onafhankelijkheid. Als onafhankelijk trainer en adviseur zijn wij in dienst van de teler, en zoeken naar de hoogste effectiviteit tegen beheersbare kosten. Zoals gezegd, wij doen de biologische gewasbescherming gemiddeld voor 50% minder dan wat het gebruikelijk kost. Dat zijn cijfers die onze tuinders bijzonder prettig vinden.”

Voor meer informatie:
TCF Consultancy
+49 (0) 5632 966 7590
info@theconsciousfarmer.org
www.theconsciousfarmer.org

Aldo van Os
+31 (0)6 82 06 60 12

Mark Velders
+974 74 09 64 59


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven