Na 20 jaar eerste Argentijns bio-citrus in EU aangekomen

Het Argentijnse ministerie van Landbouw meldt dat na 20 jaar de eerste lading Argentijns biologisch citrus in de Europese Unie is aangekomen na de heropening van die markt afgelopen mei. De lading beschikt over een certificering van de Nationale Agrarische Gezondheidsdienst van Argentinië (Senasa).

De minister van Landbouw, Juan José Bahillo: "Na vele jaren van hard werken is de heropening van deze zeer belangrijke markt bereikt en nu moeten we de export blijven stimuleren, omdat deze een bron van buitenlandse valuta en werkgelegenheid is voor het hele Argentijnse binnenland." De lading die vanuit de haven van Buenos Aires is vertrokken en op de plaats van bestemming is aangekomen, bestaat uit 60,5 ton citroenen.

Heropening
Afgelopen mei heeft de EU na 20 jaar haar markt heropend voor biologisch citrus uit Argentinië, nadat ze het voorstel van Senasa had aanvaard om natriumbicarbonaat te gebruiken als naoogstbehandeling. Het is een product dat al was goedgekeurd door het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie (DG SANTE) als desinfectiebehandeling tegen citruskanker (Xanthomonas citri pv citri).

Argentinië kon geen biologisch citrus naar de EU exporteren omdat het land niet beschikte over naoogstbehandelingen die door DG AGRI voor biologische teelt werden geaccepteerd.

Het voorstel van Senasa is gebaseerd op Resolutie 374/16, die de certificering van de teelt, verwerking en afzet van biologische producten in Argentinië regelt.

De opening van de Europese markt heeft een positieve impact op de teelt van biologisch citrus in Argentinië, waar het areaal momenteel 3.342 hectare beslaat. Het zal de ontwikkeling van regionale economieën verder bevorderen.

Tussen 2001 en 2003 certificeerde Senasa 2.500 ton bio-citrus bestemd voor de EU, voornamelijk sinaasappelen en citroenen.

Bron: argentina.gob.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven